Mausoleum Ysebrandt de Lendonck

Het mausoleum Ysebrandt de Lendonck is beschermd als monument.

Waarden

Het mausoleum Ysebrandt de Lendonck is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De artistieke waarde ligt vooral in de merkwaardige wandschilderingen als voorbeeld van experimentele kunst waarbij het uitzicht van sgraffiti bereikt wordt. De thematiek van de afbeeldingen en de vormgeving van het mausoleum symboliseert het geloof in het eeuwige leven. Het bouwwerk heeft als grafmonument een originele vormgeving als namaakgrot in rocaillewerk van cement.

volkskundige waarde

Het grafmonument is een authentieke materiƫle getuige van de hechte verbondenheid van de maatschappij met het religieuze leven en een uiting van het geloof in het leven na de dood zoals blijkt uit de thematiek van het iconografisch programma.
De algemene vormgeving van het mausoleum verwijst naar op landelijke parochiale begraafplaatsen populaire monumenten, in blauwe hardsteen of kunststeen, bestaande uit een rotspartij met bekronend kruisbeeld.
De techniek, een bakstenen kern waarop namaakrotsen in cement met een ijzeren bewapening, grijpt terug naar de techniek van de "rocailleurs", vanaf de negentiende eeuw populair in de parkaanleg met rotspartijen en bruggen en die eveneens gebruikelijk was voor calvaries en Lourdesgrotten.

Liersesteenweg (Sint-Katelijne-Waver)
Het grafmonument van de familie Ysebrant de Lendonck werd in 1929 gebouwd als monumentale imitatiegrot met bekronend Heilig Hartbeeld, met binnenin taferelen in verband met de verrijzenis.