Provinciaal Archief

Beschermd monument van 17-07-1981 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Geefsstraat
Locatie Geefsstraat 5 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/1124.1
  • OA000978

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Provinciaal Archief

Geefsstraat 5, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistisch archiefgebouw met een volledig ijzeren structuur, naar een ontwerp door provinciaal ingenieur T. Lebens uit 1850, opgetrokken in 1851-1852 als onderdeel van het provinciaal gouvernementshotel.

Beschrijving

Het gebouw van het voormalig provinciaal archief van Antwerpen is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Deze op het eerste zicht banale, neoclassicistische baksteenbouw uit het derde kwart van de 19de eeuw, bevat een uiterst merkwaardige, inwendige metaalconstructie, bestaande uit een centrale, dragende koker met verwarmingssysteem, verbonden met de eveneens metalen roosters van de verdiepingen. Voor 1860 een zeer progressieve manier van bouwen dus!”

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000535, Geefsstraat : gebouw van vml Provinciaal Archief (F. Brenders, 1981).

Waarden

Het gebouw van het voormalig Provinciaal Archief is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

industrieel-archeologische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.