Hospitaal Sint-Arnoldus

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Voormalig Hospitaal Sint-Arnoldus, sinds 1971 tekenacademie. Oprichting van een hospitaal door toedoen van kanunnik Joseph Andries (1796-1886) die na een lange juridische strijd tegen het Sint-Janshospitaal van Brugge, die moesten instaan voor de ziekenzorg in Maldegem als gevolg van het testament van Arnold van Maldeghem van 1275, in 1863 een aanzienlijke vergoeding wist te bekomen voor de armendis van Maldegem, Adegem en Sint-Laureins.

Mevrouw Courtmanslaan 82 (Maldegem)
Achterin gelegen opmerkelijk kleurrijk bakstenen complex op vierkante plattegrond met links aansluitende vleugel. De plannen dateren van 1865 en werden getekend door architect Eugène Carpentier van Beloeil. Inwijding van de kapel in februari 1872. Het hospitaal werd van 1871 af bediend door de zwarte zusters van Aalst. Verbouwingen in 1958 door architect L. Cromheecke en nieuwbouw van 1978 door architect E. Verstraete.

Wordt opgevolgd door