vastgesteld bouwkundig erfgoed

Neoclassicistische burgerhuizen

vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
61560
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/61560
20 m

Basis Lagen

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Burgerhuizen in neoclassicistische stijl representatief voor de bebouwing van de straat, maar geen van beide gaaf bewaard. Nummer 104 is gedecapeerd, nummer 110 opnieuw bepleisterd, beide met verlies van het stucdecor.



Aanduiding van

Is de omvattende vaststelling van

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Van Schoonbekestraat 138 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd door de Naamlooze Maatschappij "Vooruitzicht", naar een ontwerp door de architect Jules Hofman uit 1911. Opdrachtgever van de woning met werkplaats achteraan op het perceel, was de heer J. Roosbroeckx.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Van Schoonbekestraat 116 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Ad. De Brauwere, naar een ontwerp door de architect Aloïs Scheepers uit 1890. De rechter travee, die oorspronkelijk slechts de begane grond en een veranda met glasdak omvatte aanleunend tegen de achterbouw, werd in 1897 door dezelfde eigenaar op gelijke hoogte met het hoofdvolume opgetrokken.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Van Schoonbekestraat 122 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1894 opgetrokken door de aannemer Joseph Van Roey, in opdracht van de zussen C. en J. Vissers-Allewaert. Van Roey was in Antwerpen vermoedelijk actief vanaf 1887 tot omstreeks 1910.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Van Schoonbekestraat 134 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer F. Bollen, naar een ontwerp door de architect A. Staes uit 1912. Tot het vastgoedproject behoorde ook de aanpalende meergezinswoning, hoek Haantjeslei 174.


Burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Van Schoonbekestraat 104, 110 (Antwerpen)
Burgerhuizen in neoclassicistische stijl representatief voor de bebouwing van de straat, maar geen van beide gaaf bewaard. Nummer 104 is gedecapeerd, nummer 110 opnieuw bepleisterd, beide met verlies van het stucdecor.


Ensemble van twee burgerhuizen in second-empirestijl

Van Schoonbekestraat 112-114 (Antwerpen)
Twee burgerhuizen in second-empirestijl, kort na elkaar gebouwd in opdracht van de heer Ed. Batkin, naar ontwerpen door de architect Jean Baptiste Vereecken uit 1868 voor het voorname nummer 114, en uit 1869 voor het meer bescheiden nummer 112. Een latere eigenaar Joseph Coens-De Laet, liet het nummer 114 tot zijn huidige vorm uitbreiden en verhogen, naar een ontwerp door de architect Frans Van Ballaer uit 1911.


Geheel van gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl

Van Schoonbekestraat 100-102 (Antwerpen)
Twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, de linker panden van een symmetrisch geheel van oorspronkelijk drie woningen, gebouwd naar een ontwerp door de architect Henri Aerts uit 1870. Opdrachtgever was de familie Ribbens, garen-en-bandhandelaars gevestigd in de Hoogstraat. Het vastgoedproject behoort tot het vroege oeuvre van Aerts, van wie in Antwerpen bouwprojecten zijn teruggevonden uit de jaren 1868 tot 1881.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/61560 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.