Herenhuis de Lalaing

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Voormalig herenhuis gebouwd op de plaats van het oude pandjeshuis of Lombardenhuis van Pamele (tot eind 15de eeuw?). In 1519 vermeld als "Hof van Schorisse", woning van stadsgouverneur Charles I de Lalaing, heer van Schorisse en zijn echtgenote Jacqueline van Gavere, weduwe van Jan van Luxemburg.

Bourgondiëstraat 9 (Oudenaarde)
Ruime woning met L-vormige plattegrond opgetrokken in verschillende bouwfasen in de 17de eeuw haakse vleugel op binnenplaats en 18de-eeuwse straatvleugel. Brede voorgevel in rococostijl uit de 18de eeuw uitziend op de Schelde, vermoedelijk gebouwd in verschillende fasen. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op zandstenen plint van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Uiterst rechts brede rondboogpoort in zandstenen omlijsting met waterlijst, deel uitmakend van een oudere constructie.

Wordt opgevolgd door