Herenhuis

Beschrijving

Nr. 31-33 + Groenerei nr. 16. Samenstel van één breedhuis (nr. 31-33) van zeven trav. en twee bouwl. onder schilddak (Vlaamse pannen), gedateerd "1798" cf. cartouche, en r. een breedhuis (n // Groenerei) van drie/vier + één trav. en twee lagere bouwl. onder schilddak (leien). Vermoedelijk oudere kern cf. achtergevels: verankerde, bakstenen tuitgevels met vlechtingen (fig. 124). In 1922 wor

Herenhuis

Groenerei 16A-B, Predikherenstraat 31-33 (Brugge)
Samenstel van een breedhuis links van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak gedateerd 1798, en rechts een breedhuis van drie/vier & één travee en twee lagere bouwlagen onder schilddak; vermoedelijk oudere kern. Hoofdvleugel met een classicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met middenrisaliet onder gebogen pseudo-fronton; stilistisch sluiten ordonnantie en sobere rococo-ornamentatie eerder aan bij het derde kwart van de 18de eeuw. Zijvleugel met soortgelijke gevelritmering en centrale rondboogpoort, oorspronkelijk in de middentravee van de voorgevel en hier ingebracht in 1923. Garagevleugel aan Groenerei onder mansardedak met bakstenen korfboogpoort uit het tweede tot derde kwart van de 18de eeuw tussen twee horizontaal gelede hoekpilasters, hierheen overgebracht in 1923.