Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Site van N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
61749
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/61749

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Luipaardstraat nr. 4-12/Visserstraat nr. 26/Kapel ter Bede nr. 121. Site van de voormalige “N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral”. Droogloodsen met poortgebouw en schoorsteen beschermd als monument bij M.B. van 08.01.2005. Industrieel complex, ten zuiden begrensd door de spoorlijn Kortrijk-Ronse, ten noorden door de Visserskaai (kanaal Kortrijk-Bossuit), ten oosten doo



Aanduiding van

Is de vaststelling van

Site van N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral

Kapel ter Bede 119-121, Luipaardstraat 4-10 (Kortrijk)
Site van de voormalige N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral, met bewaarde droogloodsen, opgevat als een beeldbepalend volume van twaalf parallelle beuken en gebouwd in 1928. Aansluitend ten oosten poortgebouw, overdekte brug en fabrieksschoorsteen. Verder zijn er nog restanten van de machinekamer en de voorbewerkingsruimte en opslagplaats voor klei, beide daterend van 1923 naar ontwerp van W. Vercoutere. De site omvat eveneens woningen, meer bepaald een conciërgewoning, een baanwachtershuisje en twee directeurswoningen.

Is de omvattende vaststelling van

Baanwachterswoning

Luipaardstraat 10 (Kortrijk)
Voormalige baanwachterswoning, gebouwd tussen 1926 en 1929, aan de straat afgezet door typisch betonnen hekje. Eenvoudige baksteenbouw van twee bouwlagen onder een mank zadeldak.


Directeurswoning

Luipaardstraat 8 (Kortrijk)
Voormalige directeurswoning van 1923, naar ontwerp van Walter Vercoutere. Vrijstaande villa geïnspireerd door de landelijke en Engelse cottage-architectuur verweven met elementen uit de traditionele baksteenarchitectuur.


Directeurswoning

Kapel ter Bede 119 (Kortrijk)
Directeurswoning van 1928, vermoedelijk eveneens naar ontwerp van W. Vercoutere (Izegem). Vrijstaande villa gelegen te midden van beboomde tuin.


Eenheidsbebouwing van bureel en conciërgewoning

Luipaardstraat 4-6 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van bureel en conciërgewoning van 1923, naar ontwerp van architect Walter Vercoutere. Eenvoudige bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint, verfraaid door het typisch gebruik van gele sierbaksteen voor de ontlastingsbogen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.