Parochiekerk Sint-Jozef

Gemeente Rijkevorsel
Deelgemeente Rijkevorsel
Straat Kerkdreef
Locatie Kerkdreef 66 (Rijkevorsel)

Kerkdreef 66, Rijkevorsel (Antwerpen)

Vrijstaande neogotische kruisbasiliek, bouwmeester was J. Taeymans, opening van de nieuwe kerk in 1909.

De bescherming omvat de parochiekerk Sint-Jozef.

Parochiekerk Sint-Jozef is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Parochiekerk, opgericht in 1907-1909 als architecturaal symbool en historisch sociaal en culturele centrum van de woonwijk Sint-Jozef, die zich in het begin van de 20ste eeuw ontwikkelde als gevolg van de industrialisatie van Rijkevorsel en Beerse (cement- en steenfabrieken) en de economische ontsluiting van de vroegere Kievitsheide. De kerk maakt samen met de Sint-Jozefskapel, de pastorie en de kloostervleugel van het zogenaamde Sint-Jozefsgesticht deel uit van de parochiale infrastructuur die een historisch en architecturaal ensemble vormt, karakteristiek en beeldbepalend voor het centrum van de Sint-Jozefswijk. Tevens fraai en representatief voorbeeld van een neogotische kruisbasiliek van 1907-1909 naar ontwerp van provinciaal bouwmeester, J. Taeymans.