Pastorie Sint-Jozefparochie

Geografisch pakket provincie Antwerpen
definitieve beschermingsbesluiten, schrappingsbesluiten: 02-12-2002  ID: 3976

Beschrijving

De bescherming omvat de voormalige pastorie van de Sint-Jozefparochie, herbestemd als Aster Berkhofmuseum.

Pastorie van Sint-Jozef is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Pastorie, opgericht in de nieuwe woonwijk Sint-Jozef, die zich in 1906 ontwikkelde in het sterk geïndustrialiseerde zuidelijke deel van Rijkevorsel en Beerse (cement- en steenfabrieken) als rechtstreeks gevolg van de economische ontsluiting van de vroegere Kievitsheide.
De pastorie maakt samen met de kerk, de Sint-Jozefskapel en de kloostervleugel van het zogenaamde Sint-Jozefsgesticht deel uit van de parochiale infrastructuur die een architecturale ensemble vormt, karakteristiek en beeldbepalend voor het centrum van de Sint-Jozefswijk. Typische pastorie, opgetrokken in 1907-1908 naar een ontwerp van de provinciale architect J. Taeymans in een eclectische stijl, karakteristiek voor de bouwperiode. Bewaarde interieurindeling, beantwoordend aan het geijkte grondplan van historische pastorieën.

Kerkdreef 61 (Rijkevorsel)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in eclectische stijl van 1907-1908 naar ontwerp van J. Taeymans.