Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kerk en Pastorie Sint-Stefanusparochie: omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Parochiekerk Sint-Stephanus en pastorie met omgeving

Waarden

De omgeving van de Sint-Stefanuskerk en van de pastorie is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang

Is de omvattende bescherming van

Langgestrekte hoeve

Brussegemplein 6 (Merchtem)
Rechts van de kerk en in de schaduw van een kriekenboom, langgestrekt hoevetje onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw.

Parochiekerk Sint-Stefanus

Brussegemplein (Merchtem)
De parochiekerk Sint-Stefanus is een gotisch kerkgebouw, waarvan de oudste bewaarde kern opklimt tot de 16de eeuw, namelijk het koor en het transept. Omstreeks 1905-1906 werd de kerk ingrijpend aangepast en vergroot naar ontwerp van architect Georges Dhaeyer. De kerk is gebouwd op een helling ten opzichte van de Brussegemkerkstraat, die afgebakend wordt door een zandstenen keermuur, en wordt omringd door een heden vergroend kerkhof.

Pastorie Sint-Stefanusparochie

Brussegemkerkstraat 19 (Merchtem)
Pastorie opgevat als een sober classicistisch dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen aandaken, gebouwd in 1769, gelegen in een aan de voor- en achterzijde ommuurde tuin.