Stadswoning

Beschrijving

Nr. 4/ Kraanrei. Diephuis van drie + vier trav. en twee bouwl. onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit XVI-XVII. Aangepaste muuropeningen cf. sporen van boogvelden en doorlopende onderdorpels. Verankerde bakstenen geelbeschilderde tuitgevel l. en r. aanzettend op twee tr. Rechth. muuropeningen. Geveltop: steekboogvenster, bewaarde afgeschuinde dagkanten onder ovale oculus met waterlijst. Zijgevel m

Huis De Cluuse

Kraanplein 4, Kraanrei 2A (Brugge)
Bakstenen diephuis van twee bouwlagen onder zadeldak. In kern woonhuis dat hier in de jaren 1270 werd gebouwd naast de verdwenen tredmolenkraan. Verbouwingen in 16de en 18de eeuw. Bijzonder is dat het huis vandaag nog in grote mate beantwoordt aan afbeeldingen van het Kraanplein in schilderijen en miniaturen van Hans Memling, Simon Bening en Pieter Pourbus.