Hoogstamboomgaard en smeedijzeren poorten

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de hoogstamboomgaard met diverse fruitsoorten en met de smeedijzeren poorten.

Waarden

Een omvangrijke hoogstamboomgaard met diverse fruitsoorten en smeedijzeren poorten is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de boomgaard is een typische hoogstamboomgaard voor de streek en een voorbeeld van goede landbouwpraktijk uit het begin van de twintigste eeuw. De bomen hebben bovendien een basissnoei die exemplarisch is voor de toenmalige snoeimethodes in de streek. De boomgaard is toegankelijk via sobere smeedijzeren poorten.

artistieke waarde

door haar omvang is de oude hoogstamboomgaard een beeldbepalend object in de omgeving. Hij trekt vooral de aandacht wanneer de bomen tijdens het voorjaar in bloei staan. Hij is kenmerkend en opvallend door zijn ouderdom en omdat de omgeving gedomineerd wordt door laagstamboomgaarden. De zuidrand van het perceel wordt gemarkeerd door een dreef met fruitbomen.

wetenschappelijke waarde

de aangeplante fruitvariëteiten kwamen vroeger vaak voor maar zijn intussen zeldzaam geworden. Het bewaarde genetische materiaal is zeldzaam.

Hoogstamboomgaard met hek

Grote Steenweg 100 (Geetbets)
Langsheen de Philippebeek in Rummen (deelgemeente van Geetbets) bevindt zich een hoogstamboomgaard. Het grasland onder de fruitbomen wordt begraasd door runderen en is plaatselijk vrij reliëfrijk. De boomgaard is grotendeels omgeven door laagstamboomgaarden. Hij ligt aan de rand van de Getevallei, waar de intensieve fruitteelt alom aanwezig is.