Onze-Lieve-Vrouwekapel bij hoeve De Vijf Stringen

Beschrijving

Vierscharestraat nr. 41. Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd in 1903 door de toenmalige eigenaar, een landbouwer uit Damme, cf. opschrift op jaartalsteen in het interieur: "IVO DE VLIEGHERE - WAUTERS 1903". Gelegen aan de erfoprit van de hoeve z.g. "De Vijf Stringen", die opklimt tot de 17de eeuw. Bruine bakstenen kapel onder geknikt leien zadeldak. Puntgevel

Hoeve De Vijf Stringen met Onze-Lieve-Vrouwekapel

Vierscharestraat 39-41 (Damme)
Hoeve "De Vijf Stringen" gaat terug tot de 17de eeuw, met een eerste weergave van de hoevesite in een ommeloper van de tweede helft van de 17de eeuw. Nu ingedeeld in twee wooneenheden, met op de hoek van het oorspronkelijke woonstalhuis, een in 1926 aangebouwde woning in cottagestijl naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Oostende, 1888 - Brugge, 1974). De haakse schuur, in kern nog 17de-eeuws, is gerenoveerd tot woonhuis. Aan de erfoprit van de hoeve ligt een Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd in 1903 door de toenmalige eigenaar, een landbouwer uit Damme, zie opschrift op jaartalsteen in het interieur: "IVO DE VLIEGHERE - WAUTERS 1903". Bruine bakstenen kapel onder geknikt leien zadeldak.