Parochiekerk Sint-Niklaas (Leke)

Beschrijving

Kerkomgangstraat z.nr. Sint-Niklaaskerk. Heropgebouwde georiënteerde hallenkerk gelegen te midden van een ommuurd en omhaagd kerkhof (cf. Kerkomgangstraat z.nr.). Toegang ten westen vanuit de Lekedorpstraat. 12de eeuw: tussen 1111 en 1145 wordt Leke een onafhankelijke parochie (voordien afhankelijk van Vladslo). In 1145 bevestigt paus Eugenius III het patrona

Kerkomgangstraat zonder nummer (Diksmuide)

Orgel kerk Sint-Niklaas

Leke (Diksmuide)
In 1785 zou een orgel geplaatst geweest zijn door Dominicus Berger (Brugge). Midden 19de eeuw werd aan het bestaande instrument gewerkt door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade). Dit orgel ging verloren in WO I. In 1929 werd een nieuw orgel geplaatst door Frans Vos (Zichem).