Teksten van Sierhaag van taxus en houten kruisbeeld

Sierhaag van taxus en houten kruisbeeld_versie 2_25.03.2016 ()

De sierhaag van taxus (Taxus baccata) is, met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van twintig meter rond het centrale houten kruisbeeld, beschermd als monument.

Sierhaag en kruisbeeld_v1_16082013 ()

De sierhaag van gewone taxus (Taxus baccata) bevindt zich op het kruispunt van de Geraardsbergsesteenweg, de Geraardsbergestraat, de Boulevardstraat, Kramerijkstraat en Herhout in Sint-Pieters-Kapelle (deelgemeente van Herne). De haag is een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vormt een historisch eenheid met een religieus bouwkundig element, namelijk een houten kruisbeeld. Tot voor enkele jaren werd de haag regelmatig geschoren. Het gaat bijgevolg om een representatieve beheersvorm voor deze soort.

Volgens ‘de criteria voor de bescherming als monument van het belangrijkste gekende houtig erfgoed in Vlaanderen’ wordt een cirkel met een straal van twintig meter rondom het centrale kruisbeeld binnen de taxushaag mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

Een sierhaag van taxus (Taxus baccata), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van twintig meter rond het centrale houten kruisbeeld, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde : de sierhaag van taxus vormt een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving dat mede ondersteund wordt door zijn representatieve snoeivorm.

historische, volkskundige en sociaal-culturele waarde : de haag werd aangeplant op de kruising van meerdere wegen, onder andere de Geraardsbergsesteenweg, de Geraardsbergestraat en de Boulevardstraat en vormt een eenheid met religieus bouwkundig erfgoed.

Bron: Beschermingsdossier Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase A.1, nr.20 (4.01/23032/117.1)
Auteurs:  Wijnant, Jo