Haag van gewone beuk en eenstijlige meidoorn en een deel van de straat

Haag in gewone beuk en éénstijlige meidoorn

Beschrijving

De haag in gewone beuk (Fagus sylvatica) en eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) is, met inbegrip van een strook van 5 meter van de aangrenzende huiskavels en een deel van de straat, beschermd als monument.

Waarden

Een haag in gewone beuk (Fagus sylvatica) en eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), met inbegrip van een strook van 5 meter van de aangrenzende huiskavels, en een deel van de straat zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de geschoren haag is aangeplant op de perceelgrens en vormt zo de afsluiting tussen de weg en de huiskavels van een boerenerf waarmee ze een historische eenheid vormt. De haag heeft een ruimtelijk-structurerende functie.

artistieke waarde

de haag in gewone beuk en eenstijlige meidoorn vormt door haar lengte en soortenrijkdom een belangrijk beeldbepalend object.

Is de omvattende bescherming van

Geschoren haag als erfafsluiting

Boulevardstraat 3 (Herne)
De geschoren weerhaag bestaat hoofdzakelijk uit gewone beuk (Fagus sylvatica) en eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), aangevuld met sleedoorn (Prunus spinosa), gewone es (Fraxinus exelsior) en hop (Humulus lupulus) en vormt de afscheiding tussen de Boulevardstraat en de huiskavel van een boerenerf. De haag vormt een historische eenheid met een bouwkundig element, namelijk de hoeve ten zuidwesten ervan. Deze wordt omstreeks 1800 gedateerd. De goed onderhouden haag is door haar lengte en gevarieerde samenstelling beeldbepalend in de Boulevardstraat en getuigt van een beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen geschoren werden. Bovendien is deze haag een relict van een kleinschalig landschap waarin het beplanten van perceelranden algemeen was.

Houtkant op talud

Boulevardstraat (Herne)
De houtkant bevindt zich op een talud aan de zuidoostzijde van de Boulevardstraat. Het hakhout is aangeplant op de kruinlijn van het talud dat zich aan één zijde van de weg bevindt.