Beschermd monument

Ensemble van twee stadswoningen

Beschermd monument van 18-06-1986 tot heden
ID: 6281   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/6281

Besluiten

Herenhuizen, stadswoningen en stadswaag
definitieve beschermingsbesluiten: 18-06-1986  ID: 2162

Beschrijving

Dit ensemble van twee stadswoningen is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Samenstel van twee huizen. Het linker van drie travee├źn en drie bouwlagen onder een schilddak. Gedecapeerde lijstgevel met parement van baksteen en blauwe hardsteen. Renaissance-getint. Te dateren in de tweede helft van de 16de eeuw. Begane grond geordonneerd met versierde pilasters en bekronen hoofdgestel op kraagstenen. Kruiskozijnen op de eerste en tweede bouwlaag. Toegevoegde derde bouwlaag met vierkante vensters in omlopende plattebandomlijsting uit de tweede helft van de 18de eeuw. Een gekroond Onze-Lieve-Vrouwbeeldje met kind op rechterarm versiert de tweede bouwlaag. Rechter pand in laatclassicistische stijl. Vier travee├źn en drie bouwlagen onder een lessenaarsdak. Bouwaanvraag van 1804. Rechthoekige hardstenen deuromlijsting op neuten, verrijkt met imposten en gestrekte waterlijst op lange gegroefde consoles."

Bovenstaande tekst dateert uit 1986 en werd in 2014 aangevuld een gecorrigeerd. Uit deze recentere informatie blijkt dat het linker pand dateert uit de eerste helft van de 16de eeuw en een tijdlang dienst deed als kunstenaarswoning.

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000674, Everdijstraat 35 (F. Brenders, 1986)


Waarden

Everdijstraat 35 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Samenstel van renaissance en laatclassicistisch burgerhuis

Everdijstraat 35 (Antwerpen)
Samenstel van twee huizen, waarvan het linker pand in 1549 werd gekocht door de beeldhouwer en architect Cornelis Floris de Vriendt (1514-1575). Het rechter pand, een samenstel van twee tot de zestiende eeuw opklimmende woningen, werd in 1804 in opdracht van de heer Laudaens verbouwd tot een laatclassicistisch burgerhuis.