Wederopbouwhoeve De Groene Poort

Beschrijving

Molenstraat nr. 16. Wederopbouwhoeve zogenaamd "DE GROENE POORT" cf. naambord. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is zowel de "Cse Groene Poorte" als de "Groene Poorte Molen" aangeduid. De molen stond ook bekend als de "Eversammolen", wellicht naar de abdij van Eversam (Stavele, Alveringem) die dan de (eerste) eigenaar zou zijn geweest, van z

Molenstraat 16 (Diksmuide)
De hoeve werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de wederopbouw werd de vooroorlogse opstelling grosso modo gerespecteerd, een aantal gebouwen werden mogelijk op de vooroorlogse fundamenten heropgebouwd, een aantal oude muurresten zijn geïntegreerd in de wederopbouw. Roodbakstenen boerenhuis op het voormalig opperhof, lang geelbakstenen schuurvolume met (dichtgemetselde) stal- en wagenhuistraveeën en voederkeuken en stal met bewaarde geelbakstenen muren van voor de Eerste Wereldoorlog.