Beschermd cultuurhistorisch landschap

Grotenhoutbos

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Grotenhoutbos

De bescherming als landschap omvat het voormalige Grotenhoutbos te Lille en Vosselaar.

Waarden

Het voormalige Grotenhoutbos is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

natuurwetenschappelijke waarde

Het feit dat dit gebied van grote omvang bijna zeker steeds bos is geweest, heeft tot gevolg dat hier kwetsbare oude vegetaties voorkomen met zeldzame planten gebonden aan een bosmilieu. Het is tegelijkertijd een bron van autochtoon genetisch materiaal voor het voortbestaan en verspreiding van die bosplantensoorten, wat een zeldzame situatie is in het Vlaamse gewest.
Ook het voorkomen van een uitgebreid slotenstelsel, van de verschillende bodemtypen en van het uitgesproken microreliëf is een belangrijke factor voor de aanwezigheid van een rijke diversiteit aan biotopen met een grote rijkdom aan plantensoorten.
Omdat dit oude bosgebied een hoge graad aan ecologische rijpheid heeft en daarenboven een uitgestrekt geheel is gebleven, fungeert het als een kerngebied in het ecologisch netwerk voor verscheidene minder algemene diersoorten.

historische waarde

Het is een nog aanzienlijk restant van het domaniaal bos dat als jachtgebied diende voor de hertogen van Brabant, later heren van Turnhout. De opbouw van het domein is nog gaaf gebleven.
Dit bosdomein is uniek omdat het voor de hele Kempen het enige oud boscomplex van die grootteorde is dat minstens sinds de middeleeuwen aanwezig is gebleven. De aanwezigheid van oude bosvegetaties heeft ook een natuurhistorische waarde.
De droge gebieden, voornamelijk droge zandruggen die de beek valleien flankeren, hebben een hoog archeologisch potentieel omdat zij van oudsher uitgelezen nederzettingszones zijn (vanaf de prehistorie tot in de middeleeuwen). Omdat een groot deel van deze gronden van oudsher met natuurlijk bos begroeid is, bestaat de kans dat de oorspronkelijke bodem nog intact bewaard is.

esthetische waarde

Het is een groot aaneengesloten bosrijk gebied dat gelegen is in een gaaf, open land bouwgebied waarin verspreid een aantal landschapselementen voorkomen. Het boscomplex heeft toch een merkbaar domeinaspect door het voorkomen van een aantal open delen - akker- en weilanden met bomenrijen en een waterpartij -, van een imposant drevencomplex en van een uitgebreid hydrografisch netwerk. Die karakteristieke opbouw en de verspreide bebouwing getuigen van de rijke geschiedenis van het gebied.

Grotenhoutbos - Gierlebos

Gierle (Lille), Vosselaar (Vosselaar)
Het Grotenhoutbos is een relict van het domaniaal bos dat als jachtgebied diende voor de hertogen van Brabant. Dit bosdomein is nu een uitgstrekt, aaneengesloten, door indrukwekkende dreven doorsneden, bosrijk gebied in een gaaf en open landbouwgebied. Het is het enige oud boscomplex van die grootteorde in de Kempen dat minstens sinds de middeleeuwen aanwezig is gebleven. In de 17de eeuw werd in het Grotenhoustbos, als één van de eerste gebieden in de zuidelijke Nederlanden, gestart met het zaaien van grove dennen.