Abdijhoeve 't Groot Westhof

Beschrijving

Nr. 10. Z.g. .'t Groot Westhof.. Hoeve als dusdanig reeds vermeld in XVII. Voorheen klooster van norbertinessen afhankelijk van de Veurnse St.-Niklaasabdij en z.g. .Hof der Vrouwen"; ingericht tot hoeve na afschaffing van het klooster waarvan de bezittingen eigendom werden van vermelde abdij. Huidig uitzicht. Kort na eerste wereldoorlog wederopgebouwde hoeve midden bewaarde omwalling. Lage, loss

's Heerwillems 10 (Veurne)
Hoeve als 't Groot Westhof reeds vermeld in de loop van de 17de eeuw. Voorheen klooster van norbertinessen afhankelijk van de Veurnse Sint-Niklaasabdij en zogenaamd Hof der Vrouwen, ingericht tot hoeve na afschaffing van het klooster waarvan de bezittingen eigendom werden van vermelde abdij. De huidige hoeve werd kort na de Eerste Wereldoorlog wederopgebouwd, naar ontwerp van C. Van Elslande, midden bewaarde omwalling. Lage, losse bestanddelen van baksteen onder zadeldaken, in een wederopbouwarchitectuur aansluitend bij de traditionele regionale hoevebouw.