Stedelijk Onze-Lieve-Vrouweziekenhuis: kapel en gevels en daken

Beschermd monument van 05-12-2005 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Zwartzustersvest
Locatie Zwartzustersvest 47 (Mechelen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/12025/475.1
  • OA003425

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Stedelijk Onze-Lieve-Vrouweziekenhuis

Zwartzustersvest 47, Keizerstraat 7, Mechelen (Antwerpen)

De U-vormige symmetrisch opgevatte ziekenhuisvleugel aan de Keizerstraat vormt het restant van het in 1854-1857 door Charles Drossaert junior opgetrokken stedelijk Onze-Lieve-Vrouwhospitaal.

Beschrijving

De kapel en de aansluitende gevels en daken aan de kant van de Keizerstraat van het stedelijk Onze-Lieve-Vrouweziekenhuis zijn beschermd als monument.

Waarden

Kapel en aansluitende gevelvlakken met bedaking aan de Keizerstraat zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Kapel en aansluitende vleugels in de Keizerstraat van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis. Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis, gebouwd in de periode 1854-1857, was een voor zijn tijd hypermoderne instelling op het vlak van hygiëne en gezondheidszorg. De strenge neoclassicistische opzet van het hospitaal past zich volledig in in de architectuur van bouwmeester Charles Drossaert die gedurende zijn loopbaan een aantal belangrijke realisaties te Mechelen op zijn naam wist te schrijven. Merkwaardig is vooral de planopzet van dit uitgebreide complex, met de centrale gasthuiskapel en aansluitende kloostervleugel. De hoge zalen en gangen en grote rondboogvormige vensters wijzen op het belang dat bij het ontwerp werd gehecht aan lichtinval en luchttoevoer.

sociaal-culturele waarde

Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis vervangt het oorspronkelijke en inmiddels grotendeels verdwenen Onze-Lieve-Vrouwgasthuis aan het Mechelse Onze-Lieve-Vrouwkerkhof waarvan enkele interieurelementen in het huidige hospitaal geïntegreerd werden. Het Onze-Lieve-Vrouwgasthuis werd tussen 1854 en 1857 opgericht op aangeven van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen van Mechelen om in de allerbeste hygiënische omstandigheden tegemoet te komen aan de noden van zieken en behoeftigen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.