Landhuis op de hoek met de Boulevard

Beschrijving

Statiestraat nr. 16. Landhuis op de hoek met de Boulevard, volgens kadastergegevens ca. 1860 gebouwd i.o.v. notaris Joseph Opsomer (1813-1891). Hij was een belangrijke notabele in Dentergem en had naast zijn notariaat tal van andere publieke functies. Zo was hij secretaris van het armenbestuur (1847-1860), gemeentesecretaris (1836-1860) en burgemeester (1861-1891). Daarnaast ook nog tussen

Notariswoning

Statiestraat 16 (Dentergem)
Notariswoning, circa 1860 gebouwd en gelegen in een ruime tuin met fraai, smeedijzeren hekken aan de straatzijde. Statig bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder leien schilddak. Aan de Boulevard wordt de tuin afgesloten door een lange bakstenen, blinde muur halverwege onderbroken door een kapel, opgetrokken circa 1876. Rond 1899 wordt een koetshuis met stallen toegevoegd. Statig bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder leien schilddak. Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel van zes traveeën in neoclassicistische stijl boven een grijsgeschilderde plint.