Traditioneel diephuis: voorgevel, bedaking en kelder

Straat Vlasmarkt
Locatie Vlasmarkt 33 (Antwerpen)

Rooden Coninck

Vlasmarkt 33, Antwerpen (Antwerpen)

Traditioneel diephuis met trapgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het vierde kwart van de 16de eeuw. Winkelpui door Eugène Dieltiëns uit 1903.

De bescherming van de stadswoning als monument omvat de voorgevel, bedaking en kelder.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De gevels en bedaking van de huizen Vlasmarkt 31-33 zijn beschermd als monument omwille van de historische waarde als voorbeelden van de traditionele bak- en zandsteenstijl uit het laatste kwart van de 16de eeuw. De kelders van de huizen Vlasmarkt 31-33-35 zijn beschermd als monument omwille van de historische waarde als voorbeelden van 13de-eeuwse romaanse kelderbouw en als restanten van het norbertinessenklooster.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000533, Vlasmarkt 31-33-35 (S.N., 1981).

Waarden

Het huis (voorgevel, bedaking en kelder) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: