Rijkslagere School: L-vormige vleugel

Geografisch pakket Mechelen

Beschrijving

De L-vormige vleugel aan de Veemarkt van de vroegere Rijkslagere School, later in gebruik als Instituut voor kunstambachten, is beschermd als monument.

Waarden

Instituut voor kunstambachten, vleugel op L-vormig grondplan aan de Veemarkt, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De oprichting van de eerste stedelijke lagere meisjesschool op de terreinen van het voormalige klooster van de geschoeide karmelieten betekende een belangrijke stap in de onderwijsontwikkeling te Mechelen. De integratie van een historische bewoningskern in het neoclassicistische complex en de nog aanwezige rijkelijk uitgewerkte 19de-eeuwse interieurinrichting maken dit sterk beeldbepalende hoekcomplex tot een waardevolle architecturale realisatie in de Mechelse binnenstad.

Rijkslagere School

Veemarkt 41 (Mechelen)
Het L-vormige straatvolume, opgetrokken circa 1865, is opgebouwd uit een neoclassicistische hoofdvleugel en een haakse zijvleugel. In 1898 werd achteraan een schoolvleugel bijgebouwd naar een ontwerp van architect Henri Meyns.