Burgerhuis: achtergevel

Beschermd monument van tot (opheffing)

voorlopige opheffingsbesluiten: 28-08-2023  ID: 15152

Woning
definitieve beschermingsbesluiten, definitieve opheffingsbesluiten: 14-02-1990  ID: 11087

De achtergevel van dit burgerhuis was beschermd als monument.

Het volledige pand werd op 14 februari 1979 beschermd als monument. Op 14 februari 1990 werd deze eerste bescherming volledig opgeheven. In datzelfde besluit werd de achtergevel van het pand echter opnieuw beschermd als monument.

De bescherming als monument van de achtergevel van het burgerhuis in Antwerpen werd op 10 januari 2024 opgeheven omwille van het algemeen belang. Bij renovatiewerken van het gebouwencomplex werd de beschermde achtergevel gereconstrueerd met een beperkt behoud van oorspronkelijke materialen. Door de fragmentarische bescherming en door verbouwingswerken van het gebouwencomplex zijn de erfgoedwaarden ontoereikend voor bescherming op Vlaams niveau.

Waarden

De achtergevel van Happaertstraat 38 was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hotel Koelman-Lauwers en de Cleyne halve Maene

Bredestraat 4, Happaertstraat 30-38 (Antwerpen)
Herenhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1856 gebouwd in opdracht van de heer Koelman-Lauwers. Het ontwerp is niet gesigneerd, maar wordt toegeschreven aan de architect Bartholomeus De Proost. Achter het hotel strekken zich de overblijfselen uit van een groot herenhuis uit de 17de eeuw, "de Cleyne halve Maene".