Herenhuizen Salvator en De Keyser: interieur, exterieur en paviljoen in tuin

Woningen Salvator en De Keyser en tuinpaviljoen

Beschrijving

De bescherming van de herenhuizen Salvator en De Keyser als monument omvat het interieur, exterieur en paviljoen in de tuin.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De gebouwen met inbegrip van het paviljoen in de tuin zijn beschermd als monument omwille van de historische en artistieke waarde als voorbeeld van een 17de-eeuwse herenwoning met binnenkoer en rijk versierd interieur.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000570, Huizen Salvator en De Keyser (S.N., 1981).

Waarden

De twee huizen genaamd Salvator en De Keyser, interieur en exterieur met inbegrip van het paviljoen in de tuin, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Salvator

Ambtmanstraat 3-5 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis, een samenstel van de huizen “Salvator” en “den Keyser”, waarvan de oorsprong opklimt tot het eerste kwart van de 16de eeuw, en dat in de loop van de 17de, de 18de en de 19de eeuw tot de huidige vorm werd uitgebouwd. Het complex met een gevelfront in laatclassicistische stijl, omvat een binnenplaats en een tuinpaviljoen in barokstijl, en interieurs in rococostijl.