Herenhuizen Salvator en De Keyser: interieur, exterieur en paviljoen in tuin

Straat Ambtmanstraat
Locatie Ambtmanstraat 3-5 (Antwerpen)

Salvator en De Keyser

Ambtmanstraat 3-5, Antwerpen (Antwerpen)

Voormalig hotel zogenaamd "Salvator" (nummer 3) opgericht in 1515 door de latere burgemeester Filips de Buekelere, en in 1626 door de koopman Hendrik Moens uitgebreid met het aanpalende huis zogenaamd "de Keyser" (nummer 5). Grondig verbouwd met een neoclassicistisch gevelfront in 1828, in opdracht van Jacques De Gruytters.

Beschrijving

De bescherming van de herenhuizen Salvator en De Keyser als monument omvat het interieur, exterieur en paviljoen in de tuin.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De gebouwen met inbegrip van het paviljoen in de tuin zijn beschermd als monument omwille van de historische en artistieke waarde als voorbeeld van een 17de-eeuwse herenwoning met binnenkoer en rijk versierd interieur.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000570, Huizen Salvator en De Keyser (S.N., 1981).

Waarden

De twee huizen genaamd Salvator en De Keyser, interieur en exterieur met inbegrip van het paviljoen in de tuin, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: