Burgerhuizen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 14-02-1979 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Bredestraat_AN, Happaertstraat
Locatie Bredestraat_AN, Happaertstraat (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/11002/111.1
  • OA002151

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis met rococopoortje

Bredestraat_AN 8, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Ordonnantie uit 18de eeuw met toevoeging van een derde bouwlaag en een dakvenster in opdracht van E. Verhaegen, waarvoor bouwaanvraag van 1867.

De Ghulde Roose

Bredestraat_AN 2, Antwerpen (Antwerpen)

Traditioneel diephuis op de hoekhuis Bredestraat en Happaertstraat, waarvan de oudste vermelding opklimt tot 1564. Gerestaureerd in 1995.

Hotel Koelman-Lauwers en de Cleyne halve Maene

Bredestraat_AN 4, Happaertstraat 30-38, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1856 gebouwd in opdracht van de heer Koelman-Lauwers. Het ontwerp is niet gesigneerd, maar wordt toegeschreven aan de architect Bartholomeus De Proost. Achter het hotel strekken zich de overblijfselen uit van een groot herenhuis uit de 17de eeuw, "de Cleyne halve Maene".

Laatclassicistisch burgerhuis

Bredestraat_AN 6, Antwerpen (Antwerpen)

Laatclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de weduwe Verhagen, naar een ontwerp door Jan Kaulman uit 1803. Het gebouw behoort tot de vroegst gekende realisaties van de uit Duitsland afkomstige architect, professor aan de Academie voor Schone Kunsten.

Beschrijving

Dit stadsgezicht omvat enkele burgerhuizen en hun onmiddellijke omgeving.

Waarden

Bredestraat 2-4 en 8 en Happaertstraat 38, te Antwerpen, met onmiddellijke omgeving zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

artistieke waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.