Stadswoning in traditionele stijl

Woningen en Brabofontein

De stadswoning is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde als volgt werden gemotiveerd: “Traditioneel rijhuis uit de tweede helft van de 16de eeuw dat behoort tot de oorspronkelijke bebouwing van de Jodenstraat. Brede inrijpoort en verlaging van de vensters op de tweede verdieping in 1844. Intact bewaarde topgevel met Antwerps drielicht.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000586, Verschillende huizen en fontein, advies KCML (1982).

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Traditioneel diephuis

Jodenstraat 16 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met trapgevel, mogelijk daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw. De tijdens de 19de eeuw aangepaste ordonnantie, werd bij de restauratie onder leiding van de architect Rutger Steenmeijer in 1986-1990 grotendeels gereconstrueerd.