Wytschaete Military Cemetery

Beschrijving

Wytschaete Military Cemetery werd na de oorlog aangelegd door de concentratie van verspreide graven en de ontruiming van kleinere begraafplaatsen rond Wijtschate.

Is de omvattende vaststelling van

Gedenkkruis 16th Irish Division

Wijtschatestraat (Heuvelland)
Gedenkteken met Keltisch kruis voor de 16th Irish Division, ter herinnering aan hun inzet aan het Belgische en Franse front tijdens de Eerste Wereldoorlog en meer specifiek tijdens de Mijnenslag van 7 juni 1917. Het gedenkteken werd onthuld op 22 augustus 1926.

Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog ten westen van Wijtschate, naar ontwerp van E. Lutyens (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect). Op deze ommuurde begraafplaats met rechthoekig grondplan zijn de witte graven regelmatig geschikt. Vanaf de open toegang vertrekt een middenpad naar het ‘Cross of Sacrifice’. De ‘Stone of Remembrance’ staat rechts achteraan op de begraafplaats. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, struikenrijen en opgaande bomen.