Neobarok hoekgebouw

Straat Nationalestraat
Locatie Nationalestraat 16 (Antwerpen)

Modepaleis

Nationalestraat 16, Antwerpen (Antwerpen)

Indrukwekkend neobarok hoekcomplex met van bij oorsprong kledingzaken, naar ontwerp van de Brusselse architect Louis Ravet uit 1882, met een koepelbekroning en pui door Joseph Goeyvaerts uit 1911. Ingeplant in de as van de Kammenstraat en de Nationalestraat waar deze de Steenhouwersvst en de Lombardenvest kruisen.

Dit hoekgebouw in neobarok is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van het huis als volgt gemotiveerd: "Appartementsgebouw met winkel op begane grond, als dusdanig ontworpen op het eind van de 19de eeuw, uitgevoerd in fraaie neobarokstijl met afwisselend materiaalgebruik. Belangrijke ligging nabij de invalsweg naar het centrum."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000535, Kammenstraat 15-17 + Nationalestraat 16-18-20: huis (F. Brenders, 1981)

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: