Kasteel Emmaüs

Beschrijving

Geheel van kasteel, Lourdesgrot en kapel, oranjerie, ommuurde moestuin, hoeve en koetshuis. Naamgeving naar verluidt omwille van dezelfde afstand tussen het kasteel en de Brugse Jeruzalemkerk als tussen de Bijbelse plaats Emmaüs en Jeruzalem.

Kasteeldomein Emmaüs

Emmaüsdreef 6, Kasteeldreef 14, Rolleweg (Zedelgem)
Kasteelsite Emmaüs, oorspronkelijk met opperhof-neerhofstructuur. Het landhuis is een volume op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen onder schilddak, met een uitzicht hoofdzakelijk van circa 1869 en 1957, maar eventueel in kern opklimmend tot de vroegste 17de of 18de-eeuwse bouwfase. Domein toegankelijk via de Emmaüsdreef, een dubbele eikendreef tot aan de toegang tussen hardstenen pijlers. Het landhuis is gelegen binnen een ruim park, gekenmerkt door twee waterpartijen met daarrond enkele markante bomen, open graslanden afgezoomd door een parkbos en een ijskelder. Het domein omvat eveneens een Lourdesgrot en kapel, oranjerie, ommuurde moestuin, hoeve en koetshuis.

Is de omvattende vaststelling van

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Rolleweg (Zedelgem)
Kapel horend bij het kasteel zogenaamd Emmaüs van circa 1930. Pijlerkapel in blauwe hardsteen opgericht ter nagedachtenis aan de geboorte van Albert van Caloen.