Proosdij van Bareldonk

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Gelegen tegenover het Kapelleplein met de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Donkkapel bovenop de Kapelleberg. In 1887 werd de oude wijk Bareldonk erkend als proosdij, deels gelegen op Berlare en deels op Uitbergen en met de Bareldonkkapel als bidplaats.

Donklaan 121 (Berlare)
In 1887 werd de oude wijk Bareldonk erkend als proosdij met de Bareldonkkapel als bidplaats. Woning opgericht in 1887 en gewijzigd in 1959. Vrijstaand dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak. In de jaren 1960 boven de vensters toegevoegde cementen sculpturale decoratie die de vier seizoenen verbeelden, naar ontwerp van E. De Wolf. Aangepaste deuromlijsting boven de druiplijst bekroond door een nisje met Piëtabeeldje.

Wordt opgevolgd door