Watermolen Cortvrindtmolen of Neerkammolen met toebehoren

Watermolen Neerkam- of Cortvrindtmolen met toebehoren en omgeving

Waarden

De watermolen , genaamd "Cortvrindtmolen" of "Neerkammolen", met inbegrip van het molengebouw, de sluis , de damwanden, de turbine met afdekking, de maal inrichting , de haverpletter , de pomp, de weegschaal (type bascule) en het luiwerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Watermolen Cortvrindtmolen of Neerkammolen

Neerkamstraat 1 (Merchtem)
De Neerkam- of Cortvrindtmolen is een graanwatermolen op de Grote Molenbeek. Het huidige molengebouw met bijhorende molenaarswoning gaat vermoedelijk terug tot het tweede kwart van de 18de eeuw, maar onderging aanpassingen in het derde kwart van de 19de eeuw en tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw. Het is een goed bewaard voorbeeld van een graanmolen die naderhand met een turbine werd uitgerust en waarvan de maalinrichting volledig is bewaard.