Torenhoeve

Beschrijving

Brugse Steenweg nrs. 31-33. Voormalige hoeve z.g. "De Goude Koornaer", thans gekend als "Torenhove" (nr. 31). Hoeve getypeerd door grote herenwoning in eclectische stijl met torentje, daterend uit het interbellum met oudere kern; thans verdeeld in twee woningen. Op deze plaats reeds in de 16de eeuw een hoeve met losstaande bestanddelen gesitueerd cf. kaart van P. Pourbus (1561-1571). In 1931 wor

Torenhoeve

Brugse Steenweg 31-33 (Zuienkerke)
Hoeve getypeerd door groot herenhuis in eclectische stijl met torentje, daterend uit het interbellum met oudere kern. Op deze plaats was al in de 16de eeuw een hoeve met losse bestanddelen gesitueerd, zie kaart van P. Pourbus 1561-1571. Nu woning nummer 31 en hoeve nummer 33, eigendommen afgebakend door bakstenen tuinmuur. In 1931 wordt een bestaand volume, wellicht de boerenwoning met 18de- of 19de-eeuwse kern, verbouwd tot groot herenhuis: tevens optrekken van nieuwe bijgebouwen. Oorspronkelijk groot herenhuis van twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen), nu  opgesplitst. Baksteenbouw met gecementeerde en beschilderde lijstgevels onder houten gootlijst op klossen. Neoclassicistische gevelornamentiek onder meer cartouches, doorlopende vlakke cordons en vensteromlijstingen (sluitsteen, rozetten). Vijfzijdige erkers aan noordzijde (nummer 31) waarvan één torenvormig uitgewerkt onder leien achtzijdige torenspits met metalen spitsbekroning.