Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Zurenborg: deel Berchem

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Wijk Zurenborg

Het Berchemse deel van de wijk Zurenborg is beschermd als stadsgezicht.

Waarden

De wijk Zurenborg (Guldenvliesstraat, Leemputstraat, Velodroomstraat, Uitbreidingstraat, Cogels Osylei, Generaal Van Merlenstraat, Generaal Capiaumontstraat, Pretoriastraat, Transvaalstraat, Waterloostraat) is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Cogels-Osylei, Generaal Capiaumontstraat, Generaal Van Merlenstraat, Guldenvliesstraat, Leemputstraat, Pretoriastraat, Transvaalstraat, Uitbreidingstraat, Velodroomstraat, Waterloostraat (Antwerpen)
Het zuidelijke deel van de wijk Zurenborg op het grondgebied van het district Berchem omvat een homogeen ensemble woningen, voornamelijk uit het begin van de 20ste eeuw. Dit bouwkundig erfgoed geeft een overzicht van de stedelijke, burgerlijke architectuur van het einde van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw, en getuigt van een hoge architecturale kwaliteit.

Is de omvattende bescherming van

Aannemerswoning Louis Gerard Jansen-Van der Veeken

Cogels-Osylei 73-75 (Antwerpen)
Twee naast elkaar gelegen eclectische burgerhuizen, in 1903 ontworpen door aannemer Louis Gerard Jansen-Van der Veeken.

Appartementsgebouw in art-decostijl

Uitbreidingstraat 566 (Antwerpen)
In 1924 ontwierp architect Robert Soebert dit appartementsgebouw in art deco voor Suzanne Klecker, die woonde in de Boomgaardstraat 69 in Antwerpen.

Uitbreidingstraat 562-564 (Antwerpen)
In 1925 ontwierp architect Robert Soebert dit appartementsgebouw in art deco voor Willem De Vries, diamanthandelaar uit de Boomgaardstraat 69 in Antwerpen.

Appartementsgebouw in sobere art-decostijl

Generaal Van Merlenstraat 23 (Antwerpen)
Dit appartementsgebouw in sobere art-decostijl, werd rond 1927 gebouwd naar een ontwerp van bouwmeester Hendrik Van Leemputten.

Architectenwoning Alfons Van Braekel

Generaal Van Merlenstraat 21, 21A (Antwerpen)
In 1927 ontwierp architect Alfons Van Braekel een eigen woning op Zurenborg, in een sobere art-decostijl.

Architectenwoning Alphonse Deckers

Cogels-Osylei 57 (Antwerpen)
Burgerlijk ingenieur A. Deckers tekende in 1904 het ontwerp voor deze neorococowoning die hij voor eigen rekening bouwde.

Art-nouveau-burgerhuis

Transvaalstraat 6 (Antwerpen)
Dit burgerhuis in art nouveau werd gebouwd rond 1905 naar ontwerp van bouwmeester Florent Verbraeken.

Transvaalstraat 30 (Antwerpen)
Deze art-nouveau-burgerwoning is in 1906 ontworpen door architect Jacques De Weerdt. Deze speelde een belangrijke rol binnen de ontwikkeling van de art nouveau in Antwerpen.

Art-nouveau-burgerhuizen Lotus en Papyrus

Transvaalstraat 52-54 (Antwerpen)
Ensemble van twee woningen naar een ontwerp van architect Jos Bascourt uit 1901, in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Art-nouveauburgerhuis

Waterloostraat 25 (Antwerpen)
In 1905 liet E. Watelet deze art-nouveauburgerwoning ontwerpen door het architectenbureau D. Rosseels-J. Coninck Westenberg, die hun bureau hadden centraal in Zurenborg op de Cogels-Osylei.

Waterloostraat 17 (Antwerpen)
Deze woning in sobere art nouveau dateert van de eerste jaren van de 20ste eeuw.

Waterloostraat 21 (Antwerpen)
Deze woning, waarvoor bouwaanvraag uit 1901, is een voorbeeld van een sobere interpretatie van de art nouveau, geïnspireerd op de geometrische art nouveau.

Waterloostraat 45 (Antwerpen)
Deze art-nouveauburgerwoning werd in 1905 ontworpen door bouwmeester H. Van Steenbergen. In 1909 werd de beeldbepalende beglaasde erker toegevoegd, een ontwerp van Louis Hendrikx.

Art-nouveauburgerhuis Mon Repos

Transvaalstraat 42 (Antwerpen)
Woning Mon Repos, in eenvoudige art-nouveaustijl, werd in 1901 ontworpen door architect Albert Gondrexon.

Art-nouveauwoning ontworpen door Adolphe Van Coppernolle

Waterloostraat 53 (Antwerpen)
Deze bescheiden art-nouveauwoning werd in 1904 ontworpen door architect Adolphe Van Coppernolle. De woning is een voorbeeld van het vroege werk van Van Coppernolle.

Atelier en woning van beeldhouwer Eduard Deckers

Generaal Capiaumontstraat 24 (Antwerpen)
Beeldhouwer Eduard Deckers verhuist rond 1910 zijn woning en atelier naar de nieuwe wijk Zurenborg, die toen populair was bij kunstenaars. Wellicht tekende hij zelf het eclectische ontwerp voor zijn nieuwe woning.

Begin-20ste-eeuwse stadwoning

Velodroomstraat 7 (Antwerpen)
Net zoals de meeste huizen in de Velodroomstraat, dateert deze woning uit de eerste jaren na de opening van de straat in 1909.

Burgerhuis Apolloon

Cogels-Osylei 19-23 (Antwerpen)
Het monumentale ensemble Apolloon werd in 1894 ontworpen door Ernest Stordiau in opdracht van de de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Burgerhuis Boreas

Transvaalstraat 56 (Antwerpen)
De woning Boreas was het eerste ontwerp in art-nouveaustijl van architect Jos Bascourt. Hij ontwierp de burgerwoning in 1898.

Burgerhuis Brabo

Cogels-Osylei 1 (Antwerpen)
Het herenhuis Brabo werd in 1896 als een ensemble ontworpen door architect Edm. Van Waeterschoodt; het bijhorende hoekpand met café op de begane grond, werd afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

Burgerhuis De Morgenster

Cogels-Osylei 55 (Antwerpen)
Opvallend burgerhuis in art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1904, naar ontwerp van J. Bascourt.

Burgerhuis De Roos

Cogels-Osylei 46 (Antwerpen)
Art-nouveau-woning van 1898 ontworpen door architect Jules Hofman, in opdracht van Edouard Myin.

Burgerhuis De Roos

Transvaalstraat 62 (Antwerpen)
Woning De Roos werd in 1899 ontworpen door architect Jules Hofman in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen Oostkwartier.

Burgerhuis De Tulp

Cogels-Osylei 52 (Antwerpen)
Woning De Tulp was de atelierwoning van kunstschilder Eugène Joors. Het ontwerp werd getekend door architect Jules Hofman in 1900.

Burgerhuis De Zonnebloem

Cogels-Osylei 50 (Antwerpen)
Woning De Zonnebloem werd net als de naastgelegen woning De Tulp in 1900 ontworpen door Jules Hofman.

Burgerhuis Euterpia

Generaal Capiaumontstraat 2-4 (Antwerpen)
De woning werd in 1906 gebouwd naar een ontwerp van architect Jos Bascourt. De dubbelwoonst werd opgetrokken in een fraaie neoclassicistische Griekse stijl.

Burgerhuis in art deco

Velodroomstraat 22 (Antwerpen)
In 1928 werd een bouwdossier ingediend voor deze art-decowoning in opdracht van Sam Ehrman. Architect Gust. Claassens tekende het ontwerp.

Velodroomstraat 27 (Antwerpen)
In 1924 ontwierp architect E.A. Van Hemelrijck deze art-decowoning met magazijn. De woning telt drie en een halve bouwlaag en heeft een plat dak.

Velodroomstraat 36 (Antwerpen)
In 1928 ontwierp architect Robert Soebert deze art-decowoning.

Velodroomstraat 64 (Antwerpen)
Breed burgerhuis in art deco, gerealiseerd rond 1922 door de Bouw- en Woningbank in opdracht van Lebrun.

Velodroomstraat 38 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art deco, gebouwd rond 1927 in opdracht van Georges Geens, die in Zurenborg woonde. Voor het ontwerp van de woning sprak hij een bouwmeester aan die in zijn straat woonde.

Burgerhuis in art nouveau

Waterloostraat 27 (Antwerpen)
Voor deze woning in zwierige art nouveau maakte architect Jacques De Weerdt een bouwdossier op in 1904 in opdracht van Joseph Verheyen.

Velodroomstraat 33 (Antwerpen)
In 1911 realiseerde aannemer Henri Van Haevermaet het ontwerp voor deze burgerwoning in art nouveau in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij De Voorzorg, waarvan hij ook gedelegeerd bestuurder was.

Velodroomstraat 44 (Antwerpen)
Hoewel het bouwdossier van deze burgerwoning in art nouveau niet werd gevonden, kunnen we het ontwerp toewijzen aan architect René Du Bois.

Guldenvliesstraat 36 (Antwerpen)
Deze woning in eenvoudige art nouveau werd in 1905 ontworpen door de architecten D. Rosseels en J. Coninck Westenberg, die hun bureau hadden op de Cogels-Osylei in hartje Zurenborg.

Guldenvliesstraat 38 (Antwerpen)
Bescheiden woning in art nouveau van 1900; eerste ontwerp van de architect Joan Coninck Westenberg.

Transvaalstraat 18 (Antwerpen)
Het ontwerp van deze woning werd in 1914 getekend door architect Alfred Defever, die een bestaande woning voorzag van een nieuwe, eigentijdse voorgevel.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Generaal Van Merlenstraat 26 (Antwerpen)
In 1901 ontwerpt Ernest Stordiau deze half vrijstaande burgerwoning in art-nouveaustijl in opdracht van de Société Anonyme pour la construction de Maisons Bourgeoises, sinds eind 19de eeuw de motor achter de ontwikkeling van de wijk Zurenborg.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Uitbreidingstraat 556 (Antwerpen)
Dit burgerhuis in beaux-artsstijl werd ontworpen in 1923 door architect Jan Van Weert uit Merksem. De stijl straalt met zijn natuurstenen parementen, klassiek Franse ornamenten en zorgvuldig uitgevoerd schrijn- en smeedwerk een ernstige, eerder behoudsgezinde status uit.

Cogels-Osylei 64 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van architect Ernest Stordiau.

Transvaalstraat 32 (Antwerpen)
Deze statige burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1909 getekend door architect Jacques De Weerdt. De witte natuurstenen gevel sluit, ondanks de andere bouwstijl aan bij de naastgelegen woning die De Weerdt een paar jaar eerder realiseerde.

Velodroomstraat 5 (Antwerpen)
In 1913 liet aannemer Van Haevermaet een burgerwoning ontwerpen in beaux-artsstijl door architect F. Mylemans. Deze architect ontwierp in hetzelfde jaar een woning op nummer 54 voor een andere klant, eveneens in beaux-artsstijl.

Velodroomstraat 16 (Antwerpen)
Burgerhuis gebouwd rond 1913 naar een ontwerp van architect Léon Heutz. Deze architect liet een bescheiden, eerder conventioneel oeuvre na, waarin hij doorgaans koos voor een sobere beaux-artsstijl, waarvan deze woning een voorbeeld is.

Velodroomstraat 20 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, gebouwd rond 1929. Architect Gustaaf Claassens werd aangesproken voor het ontwerp.

Velodroomstraat 29 (Antwerpen)
Deze burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1912 ontworpen door architect John Van Beurden. De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak.

Velodroomstraat 31 (Antwerpen)
In 1911 realiseerde aannemer Henri Van Haevermaet voor rekening van bouwmaatschappij De Voorzorg, waarvan hij gedelegeerd bestuurder is, dit burgerhuis in beaux-artsstijl.

Velodroomstraat 50 (Antwerpen)
Deze ruime burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1911 getekend door architect B. Verboven. De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen op een hoog souterrain en met een met leien beklede mansardeverdieping.

Velodroomstraat 52 (Antwerpen)
Hoewel het bouwdossier van deze woning niet werd teruggevonden, kunnen we met grote zekerheid zeggen dat ze net als de belendende panden gebouwd werd in de eerste jaren na de aanleg van de straat in 1909.

Generaal Capiaumontstraat 21 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, waarvoor bouwaanvraag in 1911. Het gaat om een woning van drie bouwlagen en drie traveeën onder leien mansardedak.

Generaal Van Merlenstraat 10 (Antwerpen)
In 1910 ontwerpt architect Adolphe Van Coppernolle deze burgerwoning. De architect koos voor de beaux-artsstijl, een bouwstijl waarop hij zich rond 1910 een paar jaar heeft geconcentreerd.

Generaal Van Merlenstraat 12 (Antwerpen)
In 1909 ontwierp architect Adolphe Van Coppernolle deze burgerwoning voor A. Vaerewijck. Voor de bouw van de woning werd een bestaand laag magazijn afgebroken.

Generaal Van Merlenstraat 24 (Antwerpen)
In 1901 ontwerpt Ernest Stordiau deze woning in beaux-artsstijl in opdracht van de Société Anonyme pour la construction de Maisons Bourgeoises, sinds eind 19de eeuw de motor achter de ontwikkeling van de wijk Zurenborg.

Guldenvliesstraat 4 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, ontworpen in 1908 door bouwmeester Léon Gras voor Aug. Vaerwijck, die woonde in de Guldenvliestraat.

Transvaalstraat 36 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, gerealiseerd rond 1923 door aannemer Em. De Zadeleir. Het is een woning met een verfijnde belijning in het natuurstenen parement en in het schrijnwerk van deur en vensters.

Burgerhuis in cottagestijl

Transvaalstraat 14 (Antwerpen)
Deze half vrijstaande burgerwoning in cottagestijl werd in 1926 gebouwd als pendant voor de woning op nummer 12.

Burgerhuis in eenvoudige art nouveau

Transvaalstraat 1 (Antwerpen)
In 1905 gaf J. De Wilde de opdracht een woning te ontwerpen aan architecten D. Rosseels en J. Coninck Westenberg, wiens bureau zich vlakbij op de Cogels-Osylei bevond.

Burgerhuis in historiserende stijl

Velodroomstraat 4 (Antwerpen)
Eenvoudige burgerwoning ontworpen in 1922 door bouwmeester Gustaaf Claassens in een historiserende, eenvoudige eclectische bouwstijl.

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Tramplein 4 (Antwerpen)
Deze woning in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd rond 1901 toegevoegd aan het ensemble dat Edm. Van Waeterschoodt twee jaar eerder ontwierp op de hoek van het Tramplein en de Transvaalstraat.

Transvaalstraat 73 (Antwerpen)
Dit burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd samen met het naastgelegen hoekpand met het Tramplein in 1899 als een ensemble ontworpen door architect Edm. Van Waeterschoodt.

Transvaalstraat 48 (Antwerpen)
In 1897 ontwierp bouwmeester Ch. De Roeck dit burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Dit pand telt drie ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak.

Transvaalstraat 60 (Antwerpen)
Deze burgerwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd in 1897 getekend door architect Albert Arnou. Arnou was een van de meest productieve architecten in Zurenborg.

Transvaalstraat 3 (Antwerpen)
Bescheiden woning uit 1900 in neo-Vlaamserenaissance-stijl, van twee bouwlagen en twee traveeën onder een leien mansardedak met dakvenster en oeil-de-boeuf. De bouwaanvraag is getekend door de aannemer C.J. Brusselairs.

Burgerhuis in sobere art-nouveaustijl

Cogels-Osylei 78 (Antwerpen)
Art-nouveau-burgerhuis van 1901, ontworpen door architect Jules Hofman, die veel gelijkaardige woningen realiseerde in deze straat en die door zijn talrijke realisaties sterk zijn stempel heeft gedrukt op Zurenborg.

Burgerhuis Iris de Lischbloem

Cogels-Osylei 44 (Antwerpen)
Eigen woning in art nouveau, 1898, naar ontwerp van G. Van den Bossche, conducteur van Bruggen en Wegen.

Burgerhuis met geel parement

Velodroomstraat 49 (Antwerpen)
Deze burgerwoning werd in 1922 ontworpen door de aannemer Gebroeders Claessens in opdracht van J. Daeseleir.

Burgerhuis ontworpen door Ernest Stordiau

Cogels-Osylei 53 (Antwerpen)
Half vrijstaand dubbelhuis in late art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van Ernest Stordiau.

Burgerhuis ontworpen door Frans Toen

Cogels-Osylei 63 (Antwerpen)
Voor deze half vrijstaande eclectische burgerwoning werd in 1904 een bouwaanvraag ingediend naar ontwerp van architect François Toen.

Burgerhuis Villa Marie-Thérèse

Cogels-Osylei 66 (Antwerpen)
Het burgerhuis is een bescheiden enkelhuis in strakke art nouveau, dat in 1903 werd ontworpen door architect Jos Bascourt.

Burgerhuizen Luba en 't Lelieke

Cogels-Osylei 28-30 (Antwerpen)
Eclectisch ensemble van twee burgerhuizen Luba en ’t Lelieke, naar een ontwerp van 1897 van Frans Van Dijk.

Café Den Hertog

Uitbreidingstraat 512 (Antwerpen)
Geheel gevormd door café Den Hertog met appartementen op de verdiepingen in neorenaissancestijl. In opdracht van Desiré Pellegroms, Jos Nauwelaerts en Aloïs Van Boxelaer, tekende architect André Forton in 1911 het ontwerp.

De Zwaluwen, architectenwoning Alfried Defever

Cogels-Osylei 60-62 (Antwerpen)
Het ensemble bestaat uit twee eclectische burgerhuizen, gerealiseerd rond 1904 voor eigen rekening van architecten A. Cols en A. Defever.

Drie burgerhuizen In de Sterre, de Sonne en de Mane

Cogels-Osylei 25-29 (Antwerpen)
Ensemble van drie eclectische burgerhuizen. Het vrijstaand geheel van drie lusthuizen werd gebouwd naar een bouwaanvraag van 1894, opgemaakt door architect Jos Bascourt.

Drie burgerhuizen waaronder Den Overvloed en Den Ooievaar

Cogels-Osylei 3-7 (Antwerpen)
Dit ensemble van drie eclectische burgerhuizen werd in 1896 ontworpen door Frans Smet-Verhas in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Eclectisch burgerhuis

Uitbreidingstraat 538 (Antwerpen)
In 1913 tekende architect Gustave Fierens dit eclectisch burgerhuis. De woning heeft de typische kenmerken van een Fierens-burgerhuis, namelijk een eenvoudige, klassieke gevelopbouw met een eclectisch materiaalgebruik.

Cogels-Osylei 48 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning werd ontworpen in 1900 door architect Michel De Braey voor G. Coppens, die in de Mechelsesteenweg 43 in Antwerpen woonde.

Waterloostraat 42 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning is het resultaat van een grondige verbouwing in 1906 van een woning die in 1903 werd gebouwd.

Transvaalstraat 71 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning werd in 1900 ontworpen door architect G. Rooses in opdracht van Bruno Van Aalst.

Generaal Capiaumontstraat 6 (Antwerpen)
Dit eclectisch burgerhuis werd in 1907 opgetrokken naar een ontwerp van architect Louis Wagemans.

Transvaalstraat 28 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning met opvallende hoektoren werd in 1908 ontworpen door bouwmeester Joseph Baeckelmans. Hij ontwierp woningen in fantasierijke bouwstijlen voor de hogere burgerij.

Velodroomstraat 2 (Antwerpen)
Smalle eclectische burgerwoning gebouwd rond 1913. De Borgerhoutse aannemer Frans Verdonck tekende de plannen en voerde de werken uit.

Velodroomstraat 3 (Antwerpen)
Deze opvallende eclectische woning werd in 1912 ontworpen door Lod. Van der Linden. De woning combineert elementen uit de cottagestijl, de art nouveau en de neorenaissance.

Velodroomstraat 10 (Antwerpen)
Dit eclectisch burgerhuis werd rond 1912 gebouwd naar een ontwerp van architecten E. Vanhaute en A. Staes.

Velodroomstraat 12 (Antwerpen)
Dit eclectisch burgerhuis werd rond 1911 gebouwd. Het ontwerp werd getekend Louis Verdonck, een bouwmeester uit Borgerhout.

Velodroomstraat 14 (Antwerpen)
In 1911 ontwierp architect Gerard De Ridder deze eclectische burgerwoning met achterliggende magazijnen voor Georges De Wersier, een koopman die op dat moment in de Oostenstraat 7 woonde, eveneens in Zurenborg.

Velodroomstraat 21 (Antwerpen)
Dit eclectisch burgerhuis werd rond 1910 ontworpen volgens een architectuurconcept dat toen heel vaak werd gebruikt. Het bouwjaar en de ontwerper zijn niet gekend.

Velodroomstraat 23 (Antwerpen)
Rond 1923 realiseerden de aannemers P. Lecluyse en Zonen deze eclectische burgerwoning voor V. Claessens.

Velodroomstraat 48 (Antwerpen)
In 1911 realiseerde aannemer Henri Van Haevermaet het ontwerp voor deze burgerwoning in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij De Voorzorg, waarvan hij ook gedelegeerd bestuurder was.

Velodroomstraat 68 (Antwerpen)
Deze grote eclectische burgerwoning werd in 1922 getekend door architect Frans Peeters. Peeters was een Antwerps architect, die behalve een hele reeks kerken, ook woonhuizen, scholen en winkelinrichtingen heeft ontworpen.

Generaal Capiaumontstraat 5 (Antwerpen)
Eclectisch burgerhuis, gerealiseerd rond 1906 door aannemer J. Forton.

Generaal Capiaumontstraat 29 (Antwerpen)
In 1911 liet M.F. Pallemaerts deze burgerwoning in eclectische stijl bouwen. Pallemaerts was conducteur principal des Ponts et Chaussées. Er is geen ontwerper vermeld in het bouwdossier.

Generaal Capiaumontstraat 37 (Antwerpen)
Charles Wuyts ontwierp deze eclectische burgerwoning in 1911. Wuyts was huisarchitect van de Berchemse Bouwhandel, maar werkte hier voor een privépersoon zonder tussenkomst van het bedrijf.

Generaal Capiaumontstraat 42 (Antwerpen)
Deze eenvoudige eclectische burgerwoning werd in 1911 ontworpen voor de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij Voorspoed door huisarchitect John Voet.

Generaal Capiaumontstraat 44 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning werd in 1913 ontworpen door bouwkundige François Verschueren.

Generaal Capiaumontstraat 46 (Antwerpen)
Burgerhuis ontworpen in 1913 door architect Louis Hendrikx. De woning is getekend in een zeer eenvoudige, eclectische bouwstijl, wat het oeuvre van Hendrikx typeert.

Generaal Van Merlenstraat 8 (Antwerpen)
Eclectisch burgerhuis van 1911 naar ontwerp van de Mortselse bouwmeester Frans Van den Broeck.

Generaal Van Merlenstraat 14 (Antwerpen)
De Naamloze Bouwmaatschappij Vooruitzicht, een bouwmaatschappij die zeer actief was in Zurenborg, bouwde dit eenvoudige eclectische burgerhuis rond 1909.

Transvaalstraat 5 (Antwerpen)
In 1900 diende D. Van Habost, wonende in de Lange Leemstraat 445, een bouwaanvraag in voor de bouw van een woning in de Transvaalstraat. Er is geen ontwerper vermeld in het dossier.

Transvaalstraat 8 (Antwerpen)
Bescheiden burgerhuis, gebouwd rond 1904, in een eenvoudige eclectische stijl, die zeer vaak voorkwam in Zurenborg in de jaren 1900-1910.

Transvaalstraat 12 (Antwerpen)
In 1885 liet Chaudoir, een hotelhouder uit Antwerpen, deze half vrijstaande, eclectische burgerwoning ontwerpen door architect François De Vooght.

Transvaalstraat 34 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning met opvallende erker werd in 1925 ontworpen door aannemer J.B. De Mees, die in Zurenborg woonde.

Transvaalstraat 55 (Antwerpen)
Deze half vrijstaande eclectische burgerwoning werd in 1896 getekend door architect Louis Hamaide in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Transvaalstraat 57 (Antwerpen)
Architect Louis Hamaide ontwierp deze eclectische burgerwoning in 1895 voor de zussen A. en R. De Block.

Velodroomstraat 62 (Antwerpen)
In 1922 gaf Van Bladel de opdracht aan La Construction Economique om dit burgerhuis in eclectische stijl te realiseren.

Velodroomstraat 66 (Antwerpen)
Deze burgerwoning werd rond 1922 gerealiseerd door architect Louis De Voeght. De architect koos voor een hele conventionele gevel, die qua materiaalgebruik en opbouw teruggrijpt naar de eenvoudige eclectische bouwstijl die rond 1910 populair was.

Waterloostraat 19 (Antwerpen)
Eclectische woning van twee bouwlagen en twee traveeën onder mansardedak, waarvoor bouwaanvraag van 1901.

Waterloostraat 23 (Antwerpen)
A. Roisin, die drie jaar eerder zijn eigen woning liet bouwen een paar huizen verder op nummer 19, diende in 1904 een bouwaanvraag in voor de bouw van deze eclectische burgerwoning.

Waterloostraat 33 (Antwerpen)
Deze eenvoudige, eclectische burgerwoning werd rond 1904 opgetrokken in opdracht van Barfeld naar ontwerp van architect Albert Arnou.

Waterloostraat 35 (Antwerpen)
Eclectische woning, rond 1904 gebouwd voor rekening van Edmond Kemps. Er is geen ontwerper vermeld in het bouwdossier.

Waterloostraat 47 (Antwerpen)
In 1905 liet Antoon Van Egten deze eclectische burgerwoning ontwerpen door aannemers J. Van Riel-Peeters.

Cogels-Osylei 82 (Antwerpen)
Eclectische burgerwoning gebouwd rond 1904 voor J. Callens uit Berchem, die net als de eigenaar van de naastgelegen woning architect Frans Toen aansprak voor het ontwerp.

Eclectisch burgerhuis ontworpen door François Toen

Cogels-Osylei 84 (Antwerpen)
Eclectische burgerwoning, ontworpen in 1909 door architect François Toen in opdracht van Ph. Van de Capelle, die toen woonde op de Berchemsesteenweg.

Eclectisch burgerhuis van Joseph Baeckelmans

Waterloostraat 65 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning werd samen met de vier aansluitende woningen gerealiseerd als een heterogeen, eclectisch ensemble naar ontwerp van Joseph Baeckelmans. Hij maakte het bouwdossier op in 1903.

Eclectisch ensemble

Uitbreidingstraat 520, 524-526 (Antwerpen)
In 1911 ontwierp de Leuvense bouwmeester en ingenieur Emile Goethals een eclectisch ensemble van vier burgerhuizen in opdracht van aannemer van openbare werken L.G. Jansen-Van der Veeken.

Eclectisch ensemble

Waterloostraat 3-9 (Antwerpen)
Symmetrisch uitgewerkte groep van vier eclectische burgerhuizen, ontworpen in 1898 door Guillaume van Oenen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Eclectisch ensemble

Waterloostraat 4-6 (Antwerpen)
Ensemble van twee woningen van 1900 in eclectische stijl, waarin neo-Vlaamserenaissance-elementen gecombineerd zijn met aspecten uit de cottagestijl. Architect J. Kockerols tekende de plannen.

Eclectisch ensemble

Generaal Capiaumontstraat 8-10 (Antwerpen)
Louis Luyckx, bestuurder van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen op het Oostkwartier, diende in 1912 een aanvraag in voor de bouw van twee eclectische woningen.

Eclectisch ensemble

Waterloostraat 13-15 (Antwerpen)
Dit eclectische ensemble van twee burgerhuizen werd rond 1901 gebouwd in opdracht van Jules Van de Moer.

Eclectisch ensemble

Waterloostraat 20-24 (Antwerpen)
Groepsbebouwing in eclecticisme, waarvoor bouwaanvraag van 1901, naar ontwerp van Frans Smet-Verhas.

Eclectisch ensemble van drie burgerhuizen

Cogels-Osylei 14-18 (Antwerpen)
De gebroeders Henri en Léonard Blomme tekenden in 1895 het ontwerp voor deze vrijstaande groep van drie eclectische burgerhuizen.

Generaal Van Merlenstraat 49-53 (Antwerpen)
Ensemble van drie grote, eclectische burgerwoningen, ontworpen in 1898 door Michel De Braey voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.

Eclectisch ensemble van twee burgerhuizen

Transvaalstraat 41-43 (Antwerpen)
Het ensemble van twee burgerhuizen dat de gebroeders L. en H. Blomme in 1892 ontwierpen is een representatief en gaaf bewaard voorbeeld van de bebouwing die vooral de noordelijke helft van de Transvaalstraat kenmerkt.

Transvaalstraat 44-46 (Antwerpen)
Eenvoudig eclectisch ensemble van twee burgerhuizen, opgetrokken rond 1901. Het bouwdossier maakt geen melding van aannemer of architect.

Eclectisch hoekhuis

Waterloostraat 1 (Antwerpen)
Eclectisch hoekhuis met Transvaalstraat, waarvoor bouwaanvraag van 1900, naar ontwerp van Jules Hofman.

Eclectisch hoekpand

Generaal Capiaumontstraat 1 (Antwerpen)
Dit burgerhuis werd rond 1910 opgetrokken naar een ontwerp van architect E. Van Not. Het pand in een eclectische neogotische stijl bezit een markante polygonale hoektoren.

Eclectisch hoekpand met café

Cogels-Osylei 88 (Antwerpen)
Het pand dat de hoek vormt van de Cogels-Osylei en de Guldenvliesstraat werd rond 1904 gebouwd naar ontwerp van Ch. De Roeck, als caféhuis voor F. Van Hombeeck, brouwer en burgemeester van Berchem.

Eclectisch opbrengsteigendom

Uitbreidingstraat 570 (Antwerpen)
Eenvoudige eclectische meergezinswoning, rond 1913 gebouwd door de Société Anonyme de Construction Antwerpsche Bouwnijverheid.

Eclectisch samenstel

Guldenvliesstraat 32-34 (Antwerpen)
Dit ensemble van twee eclectische burgerhuizen werd in 1900 getekend door bouwmeester A. Roosen. Ze waren bedoeld als woning met kolenmagazijn en stalling.

Eclectische burgerwoning

Velodroomstraat 43 (Antwerpen)
Deze bescheiden burgerwoning werd in 1911 ontworpen door John Voet, de huisarchitect van de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij Voorspoed.

Eclectische meergezinswoning

Generaal Capiaumontstraat 3 (Antwerpen)
Begin-20ste-eeuwse eclectische meergezinswoning met witte bakstenen lijstgevel gecombineerd met natuurstenen elementen voor balkon en decoratie in de borstweringen van de vensters.

Uitbreidingstraat 568 (Antwerpen)
Eenvoudige eclectische meergezinswoning, gebouwd in 1914 als opbrengstwoning. Het ontwerp werd getekend door architect Alfried Defever.

Uitbreidingstraat 554 (Antwerpen)
Deze bescheiden eclectische meergezinswoning werd in 1912 getekend door bouwmeester Emiel Van Leemputten.

Uitbreidingstraat 552 (Antwerpen)

Generaal Van Merlenstraat 19 (Antwerpen)
In 1926 ontwierp architect H. Janssens een opbrengstwoning voor eigen rekening op Zurenborg, in een eclectische stijl. Hij gebruikt daarvoor een gevelontwerp dat hij al eerder toepaste.

Pretoriastraat 60 (Antwerpen)
Aannemer C.H. Hooydonk realiseerde rond 1924 deze meergezinswoning in eenvoudige eclectische stijl. Ook de naastgelegen woning werd door Hooydonk getekend, in een aansluitende stijl.

Eclectische meergezinswoning met magazijn

Pretoriastraat 58 (Antwerpen)
In 1926 dient het echtpaar Hooydonk-Stalens een bouwaanvraag in voor een woonhuis met een magazijn voor aannemer. Aannemer en bouwmeester C.H. Hooydonk tekent vanzelfsprekend zelf de plannen voor zijn eigendom.

Eclectische stadswoning

Leemputstraat 17 (Antwerpen)
De eclectische stadswoning werd rond 1905 gebouwd in opdracht van Van Lishout, wonende in Borgerhout in de Generaal De Wetstraat 4. Hij liet het plan tekenen door bouwmeester Constant Wilbers.

Waterloostraat 29 (Antwerpen)
Bescheiden eclectisch burgerhuis, waarvoor een bouwaanvraag ingediend in 1903 door J.J. Suyckerbuyck.

Eclectische stadswoningen

Leemputstraat 13-15 (Antwerpen)
Deze twee eclectische stadswoningen werden gebouwd volgens een typeplan waarvan aannemer Ch. Cannoot er een viertal indiende in 1906 voor de Leemputstraat.

Eenheidsbebouwing Uitbreidingstraat en Leemputstraat

Leemputstraat 23-43, 44-51, 53-73, Uitbreidingstraat 472-508 (Antwerpen)
Concentratie van een vijftigtal "sociale woningen", opgetrokken door de "Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgershuizen van het Oosten" ten behoeve van kleine bedienden en beter gesitueerde arbeiders.

Ensemble De Biekens

Cogels-Osylei 70-72 (Antwerpen)
In spiegelbeeld uitgewerkte tweegezinswoning, waarvoor bouwaanvraag van 1901, naar ontwerp van architect Frans Van Dijk.

Ensemble De Morgend, Den Dag, Den Tijd, De Nacht en Den Avond

Waterloostraat 55-63 (Antwerpen)
Het art-nouveau-ensemble is een symmetrisch uitgewerkte groepsbebouwing van vijf burgerhuizen, waarvoor bouwaanvraag van 1903, naar ontwerp van August Cols en Alfried Defever.

Ensemble De Mot

Waterloostraat 26-28 (Antwerpen)
Het art-nouveau-ensemble van twee woningen werd in 1904 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte-Burelle.

Ensemble De Pauw

Waterloostraat 8-12 (Antwerpen)
Het ensemble, bestaande uit drie art-nouveauwoningen, werd ontworpen in 1900 door architecten August Cols en Alfried Defever.

Ensemble De Twaalf Apostelen

Transvaalstraat 13-17 (Antwerpen)
Dit opvallende, eclectische ensemble, bestaande uit drie grote burgerhuizen, werd in 1906 ontworpen door Frans Van Dijk in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Ensemble De Twaalf Duivelkens

Transvaalstraat 59-61 (Antwerpen)
Het ensemble De Twaalf Duivelkens werd in 1896 ontworpen door architect Jules Hofman in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen Oostkwartier.

Ensemble Het Water

Generaal Capiaumontstraat 22, Velodroomstraat 13 (Antwerpen)
Van het ensemble Het Water, een ontwerp van Cols en Defever uit 1911, werden de twee monumentale hoekpanden gesloopt in 1966. De twee woningen in de zijstraten zijn bewaard.

Ensemble in art nouveau

Waterloostraat 14-18 (Antwerpen)
Groepsbebouwing in art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1901, naar ontwerp van Frans Smet-Verhas.

Guldenvliesstraat 62-66 (Antwerpen)
Dit ensemble in een fantasierijke art nouveau werd samen met de twee aansluitende woningen in de Guldenvliesstraat 60 en de Waterloostraat 65 gerealiseerd als een heterogeen, eclectisch ensemble naar ontwerp van Joseph Baeckelmans.

Ensemble in art nouveau van Joseph Baeckelmans

Waterloostraat 49-51 (Antwerpen)
In 1905 ontwierp architect Joseph Baeckelmans dit ensemble van twee art-nouveauwoningen voor zijn moeder, de weduwe van bouwmeester Frans Baeckelmans.

Ensemble in art nouveaustijl

Generaal Van Merlenstraat 39-47 (Antwerpen)
Vijf enkelhuizen in art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1898 naar ontwerp van E. Stordiau.

Ensemble in art-decostijl van de Berchems Bouwhandel

Pretoriastraat 78-80 (Antwerpen)
Dit ensemble van twee meergezinswoningen in art-decostijl werd in 1927 ontworpen in opdracht van de N.V. Berchemse Bouwhandel door architect Charles Wuyts, die de huisarchitect was van dit bedrijf.

Ensemble in art-nouveaustijl

Guldenvliesstraat 56-58 (Antwerpen)
Op de scherpe hoek van de Guldenvlies- met de Waterloostraat tekende architect Jacques De Weerdt in 1904 het ontwerp voor twee art-nouveauwoningen.

Ensemble in cottagestijl van de Berchemse Bouwhandel

Pretoriastraat 50-56, Velodroomstraat 1 (Antwerpen)
De N.V. Berchemse Bouwhandel realiseerde rond 1925 een ensemble van vijf woningen in cottagestijl. Het ontwerp werd getekend door de vaste huisarchitect Charles Wuyts.

Ensemble in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Generaal Van Merlenstraat 40-44 (Antwerpen)
Ensemble van drie grote burgerwoningen in neo-Vlaamserenaissance-stijl, ontworpen in 1898 door Albert Arnou voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.

Transvaalstraat 63-69 (Antwerpen)
In 1897 tekende Emile Wauters dit ensemble van vier burgerhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl voor de Naamlooze Maatschappij van het Oostkwartier.

Ensemble met 't Molentje, Minerva of Athena, De Zevensterre of Grote Beer

Cogels-Osylei 9-17 (Antwerpen)
Eclectisch ensemble van vijf burgerhuizen, in 1896 ontworpen door bouwmeester Jos Bascourt.

Ensemble met architectenwoning Joseph Lathouwers

Velodroomstraat 40-42 (Antwerpen)
Ensemble van twee eclectische woningen met invloed van de cottagestijl, ontworpen in 1911 door bouwmeester Joseph Lathouwers. Het zijn twee grote, bijna identieke burgerhuizen, die spiegelend tegen elkaar zijn gebouwd.

Ensemble van Bilmeyer en Van Riel

Transvaalstraat 45-47 (Antwerpen)
Architectenbureau Bilmeyer en Van Riel ontwierp tussen 1889 en 1895 in de Transvaalstraat vier vrijstaande groepen van twee of drie villa’s in een eclectische bouwstijl.

Transvaalstraat 20-22 (Antwerpen)

Transvaalstraat 49-53 (Antwerpen)

Transvaalstraat 24-26 (Antwerpen)

Ensemble van burgerhuizen in eclectische stijl

Cogels-Osylei 77-81 (Antwerpen)
Deze drie eclectische burgerhuizen werden in 1905 ontworpen door architect Ernest Dieltiëns in opdracht van aannemer L.G. Jansen-Van der Veeken als deel van een groter ensemble.

Ensemble van drie eclectische burgerhuizen

Generaal Capiaumontstraat 31-35 (Antwerpen)
Ensemble van drie eclectische burgerhuizen, in 1910 ontworpen in opdracht van de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij Voorspoed door huisarchitect John Voet.

Generaal Capiaumontstraat 34-38 (Antwerpen)
Dit ensemble werd rond 1911 gebouwd door de Naamlooze Maatschappij Berchemse Bouwhandel. Hun vaste architect Charles Wuyts tekende het ontwerp.

Ensemble van drie woningen in beaux-artsstijl

Generaal Capiaumontstraat 28-32 (Antwerpen)
Dit ensemble werd rond 1911 gebouwd door de Naamlooze Maatschappij Berchemse Bouwhandel. Architect Charles Wuyts tekende het ontwerp.

Ensemble van J. Ketelair

Generaal Van Merlenstraat 18-22 (Antwerpen)
Eclectisch ensemble van drie burgerhuizen, gebouwd rond 1909 voor eigen rekening van bouwmeester J. Ketelair.

Ensemble van twee eclectische arbeiderswoningen

Waterloostraat 44-46 (Antwerpen)
Twee identieke, in spiegelbeeld gebouwde arbeiderswoningen, opgetrokken rond 1904. Een ontwerper is niet vermeld in het bouwdossier.

Ensemble van twee eclectische burgerhuizen

Velodroomstraat 6-8 (Antwerpen)
Dit ensemble van twee burgerhuizen werd rond 1913 gebouwd door de Naamlooze Maatschappij Berchemse Bouwhandel. Hun vaste architect Charles Wuyts tekende het ontwerp.

Transvaalstraat 9-11 (Antwerpen)
Architect Albert Arnou diende in 1884 twee bouwdossiers in voor de bouw van twee burgerhuizen in eclectische stijl in naam van de Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen.

Transvaalstraat 19-21 (Antwerpen)
In 1885 tekende Emile Wauters dit ensemble van twee eclectische burgerhuizen voor de Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen.

Transvaalstraat 37-39 (Antwerpen)
In 1886 tekende Emile Wauters dit ensemble van twee eclectische burgerhuizen voor de Naamlooze Maatschappij van het Oostkwartier.

Ensemble van vier hoekhuizen Herfst, Winter, Zomer en Lente

Generaal Van Merlenstraat 27-30 (Antwerpen)
Stedebouwkundig project, bestaande uit vier, sterk op elkaar gelijkende hoekhuizen, waarvoor bouwaanvraag van 1899, naar ontwerp van Jos. Bascourt.

Gevarieerde huizenrij

Pretoriastraat 4-10 (Antwerpen)
Bouwmeester Jan Kockerols ontwierp in 1897 deze gevarieerde rij van vier burgerhuizen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Groep van vier burgerhuizen

Generaal Van Merlenstraat 32-38 (Antwerpen)
Deze groep van vier burgerhuizen werd ontworpen in 1901 door A. Cols & A. Defever in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Groepsbebouwing Carolus Magnus

Cogels-Osylei 6-12 (Antwerpen)
Het opvallende eclectische ensemble Carolus Magnus werd ontworpen in 1897 door J. Bilmeyer en J. Van Riel.

Groepsbebouwing in art-nouveaustijl

Pretoriastraat 64-70 (Antwerpen)
De reeks burgerhuizen is een realisatie van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen-Oostkwartier. De gebroeders Wauters tekenden in 1911 het ontwerp.

Groepsbebouwing op de rotonde

Cogels-Osylei 32-41, 43, Generaal Van Merlenstraat 46 (Antwerpen)
De monumentale gebogen gevelwanden, die het ronde plein omsluiten, zijn samengesteld uit vier huizengroepen naar ontwerp van Ernest Dieltiens uit 1897-99.

Groepsbebouwing van burgerhuizen

Cogels-Osylei 20-26 (Antwerpen)
Groepsbebouwing van vier burgerhuizen, volgens de literatuur in 1905 ontworpen door bouwmeester Edward Van Not.

Groepsbebouwing van drie burgerhuizen

Cogels-Osylei 2-4, Tramplein 3 (Antwerpen)
Eclectische groepsbebouwing van drie burgerhuizen met een geïntegreerd winkelpand op de hoek met het Tramplein. Het ontwerp werd getekend door Frans Van Dijk in 1901.

Hedendaagse woning naar ontwerp van Chr. Conix

Cogels-Osylei 29A (Antwerpen)
Half vrijstaande eengezinswoning naar ontwerp van Chr. Conix uit 1989 in opdracht van K. Baert.

Het Klaverblad

Cogels-Osylei 54 (Antwerpen)
Statig herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, in 1903 ontworpen door de 21-jarige architect Daniël Rosseels. Opdrachtgever voor de bouw van deze grote woning was zijn vader, kunstschilder Jaak Rosseels.

Het Torenhuis

Cogels-Osylei 56-58 (Antwerpen)
Eclectisch ensemble van twee burgerhuizen ontworpen in 1905 door architect François Bollekens voor zijn vader Eugène Bollekens.

Hoekbebouwing met woningen en winkelhuis

Generaal Van Merlenstraat 9-13, Transvaalstraat 2-4 (Antwerpen)
Hoekcomplex van rond 1906 met een winkel en vier woningen, gebouwd naar ontwerp van de Borgerhoutse bouwmeester F. Fabri.

Hoekcomplex De Aarde

Generaal Capiaumontstraat 15-17, Velodroomstraat 17-19 (Antwerpen)
Dit ensemble van vier burgerhuizen werd opgetrokken in 1912, naar een ontwerp van architect Jos Bascourt in een vrije neo-Vlaamserenaissance-stijl.

Hoekhuis De Margriet

Waterloostraat 2 (Antwerpen)
Voor woning De Margriet, het hoekhuis met de Transvaalstraat, werd een bouwaanvraag ingediend in 1900 naar ontwerp van architect Jules Hofman.

Hoekpand in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Transvaalstraat 75 (Antwerpen)
Dit hoekpand met winkel op de begane grond en appartementen op de verdiepingen, werd samen met het naastgelegen pand in de Transvaalstraat in 1899 als een ensemble ontworpen door architect Edm. Van Waeterschoodt.

Huis De Reyger, woning en atelier van Josuë Dupon

Guldenvliesstraat 40-42 (Antwerpen)
Woonhuis en atelier van beeldhouwer Josuë Dupont, een West-Vlaming die zich na zijn studies aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen vestigde. De woning werd in 1898 ontworpen door architect Jules Hofman.

Huis In Sint-Jozef

Transvaalstraat 50 (Antwerpen)
Deze smalle eclectische burgerwoning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen op een hoog souterrain, en werd in 1897 ontworpen door de Amsterdamse architect Jos Hegener.

Huis Quinten Matsys

Cogels-Osylei 80 (Antwerpen)
Prominente realisatie binnen de Antwerpse art nouveau, ontworpen in 1904 door Jacques De Weerdt in opdracht van Jan Forton.

Huizengroep Boudewijn met den IJzeren Arm

Cogels-Osylei 45-51 (Antwerpen)
Vrijstaande groep van vier burgerhuizen, samengevoegd tot een symmetrisch uitgewerkt complex, waarvoor bouwaanvraag van 1899 naar ontwerp van Frans Van Dijk.

Huizengroep Scaldis

Cogels-Osylei 65-71 (Antwerpen)
Het opvallende eclectische ensemble is een vierdelige vrijstaande huizengroep, waarvoor bouwaanvraag van 1903 naar ontwerp van Frans Van Dijk.

Kunstenaarswoning Alfons Van Beurden

Generaal Capiaumontstraat 25 (Antwerpen)
Beeldhouwer Jan Baptist Kerckx liet in 1911 deze woning bouwen voor zijn dochter en haar echtgenoot, kunstenaar Alfons Van Beurden. Ontwerper van dienst was de schoonzoon van Kerckx en de broer van Alfons, architect John Van Beurden.

Meergezinswoning in art deco

Velodroomstraat 34 (Antwerpen)
Deze grote, statige meergezinswoning in art deco werd gebouwd rond 1928. Het ontwerp behoort tot het vroege oeuvre van Ceurvorst, wiens loopbaan kort na de Eerste Wereldoorlog van start ging.

Meergezinswoning in art nouveau

Velodroomstraat 47 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-nouveaustijl, in 1912 ontworpen door architect John Voet voor rekening van Bouwmaatschappij Voorspoed.

Meergezinswoning in art-decostijl

Transvaalstraat 10 (Antwerpen)
Kleine opbrengstwoning in art-decostijl van rond 1926 naar ontwerp van François Dens.

Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Generaal Capiaumontstraat 23 (Antwerpen)
Deze art-nouveauwoning werd in 1911 getekend door bouwmeester René Du Bois in opdracht van L. Dubois, wonende in de Callensstraat 29 in Berchem.

Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Velodroomstraat 54 (Antwerpen)
In 1913 liet Alf. Huybrecht een meergezinswoning in beaux-artsstijl ontwerpen door architect F. Mylemans. Deze architect ontwierp in hetzelfde jaar een woning op nummer 5 in dezelfde stijl.

Meergezinswoning in neotraditionele stijl

Velodroomstraat 25 (Antwerpen)
Deze meergezinswoning werd rond 1923 gebouwd naar een ontwerp van Bureau Technique du Bâtiment Teknon. Het is een heel conventioneel, eenvoudig ontwerp, dat teruggrijpt naar de materialen van de neotraditionele stijl.

Meergezinswoning van Voorspoed

Velodroomstraat 45 (Antwerpen)
Deze meergezinswoning werd in 1911 ontworpen door John Voet, de huisarchitect van de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij Voorspoed, die de bouw van de woning uitvoerde en financierde.

Modernistisch burgerhuis

Velodroomstraat 24 (Antwerpen)
Deze sobere modernistische woning werd in 1937 ontworpen door de Antwerpse architect A. Van Kerckhoven.

Modernistische woning

Velodroomstraat 32 (Antwerpen)
Architect Hendrik A. Wittocx ontwerpt in 1936 deze woning in modernistische stijl. Het is een woning van drie bouwlagen onder platte bedaking, met een expressieve gevel.

Generaal Capiaumontstraat 12 (Antwerpen)
Modernistisch burgerhuis naar een ontwerp van architect Nachman Kaplansky uit 1934, in opdracht van Frans Van Gelder.

Monumentaal ensemble in neo-Griekse stijl

Transvaalstraat 23-35 (Antwerpen)
Dit monumentale ensemble, bestaande uit zeven grote burgerhuizen, werd in 1904 ontworpen door A. Cols & Defever in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgerhuizen in het Oostkwartier.

Neo-Vlaamserenaissance-winkelhuis

Guldenvliesstraat 60 (Antwerpen)
Heterogeen, eclectisch ensemble met winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl en vier aansluitende woningen in de Guldenvliesstraat 62-66 en de Waterloostraat 65, naar ontwerp van Joseph Baeckelmans.

Neoclassicistisch burgerhuis

Uitbreidingstraat 560 (Antwerpen)
Van dit begin-20ste-eeuwse neoclassicistische burgerhuis werd het bouwdossier niet teruggevonden in het stadsarchief. In 1924 werd de woning met een verdieping verhoogd, tot het huidige volume, naar een ontwerp van De Coninck en Potié.

Velodroomstraat 35 (Antwerpen)
In 1911 realiseerde aannemer Henri Van Haevermaet het ontwerp voor deze neoclassicistische burgerwoning in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij De Voorzorg, waarvan hij ook gedelegeerd bestuurder was.

Generaal Van Merlenstraat 3 (Antwerpen)
Half vrijstaande neoclassicistische burgerwoning van rond 1901.

Generaal Van Merlenstraat 6 (Antwerpen)
Tot woonhuis verbouwd magazijn, volgens bouwaanvraag van 1909 en naar ontwerp van de architecten Em. Van Nieuwerburgh & zoon.

Guldenvliesstraat 28 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis, ontworpen in 1883 door architect Ad. Mortier voor rekening van J. Mortier.

Pretoriastraat 2 (Antwerpen)
De woning werd in 1896 ontworpen als deel van een groot hoekensemble van vier panden door architect Edm. Van Waeterschoodt. De Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier was opdrachtgever van het ensemble.

Waterloostraat 32 (Antwerpen)
Voor de bouw van deze begin-20ste-eeuwse burgerwoning werd een gestandaardiseerde neoclassicistische bouwstijl gekozen, hoewel de veel meer eigentijdse art nouveau in de Waterloostraat zeer populair was.

Waterloostraat 34 (Antwerpen)
In 1912 liet E. Cohen zijn woning verbouwen naar de plannen van aannemer Lauwaert. De bestaande woning vormde een ensemble met de woning rechts.

Waterloostraat 43 (Antwerpen)
Architect Fr. Reusens ontwierp in 1905 deze neoclassicistische burgerwoning. De stijl van het huis past in het oeuvre van Reusens.

Neoclassicistisch burgerhuis van Jacques De Weerdt

Waterloostraat 41 (Antwerpen)
Deze rijk versierde neoclassicistische burgerwoning werd in 1905 ontworpen door architect Jacques De Weerdt. Hij realiseerde het huis voor eigen rekening.

Neoclassicistisch ensemble van de Berchemse Bouwhandel

Pretoriastraat 94-98 (Antwerpen)
Deze drie eenvoudige neoclassicistische burgerhuizen werden opgetrokken rond 1925. De reeks is een realisatie van de N.V. Berchemse Bouwhandel, die het dossier liet opmaken door hun vaste huisarchitect Charles Wuyts.

Neoclassicistisch samenstel

Guldenvliesstraat 20-22 (Antwerpen)
Twee eind-19de-eeuwse neoclassicistische burgerhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken. De doorlopende belijning van de kroonlijst, de hardstenen plint en de kordonlijst wijzen er op dat de twee panden ooit een identiek samenstel waren.

Neoclassicistische burgerwoning

Generaal Van Merlenstraat 16 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis, gerealiseerd rond 1909 door de Naamloze Maatschappij Vooruitzicht. Het ontwerp wordt getekend door Jules Hofman, die vanaf 1909 de vaste huisarchitect van Vooruitzicht was.

Neoclassicistische huizenrij

Pretoriastraat 12-18 (Antwerpen)
Bouwmeester E. Horckmans ontwierp in 1897 deze gevarieerde rij van vier burgerhuizen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Neoclassicistische meergezinswoning

Generaal Capiaumontstraat 19 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische meergezinswoning werd rond 1913 gebouwd. Aannemer Auguste Wolfs tekende het ontwerp en zorgde wellicht ook voor de uitvoering.

Neogotisch burgerhuis Sint-Jozef

Cogels-Osylei 68 (Antwerpen)
Het neogotische burgerhuis van 1903 werd volgens de literatuur ontworpen door architect Edw. Van Not.

Neotraditioneel burgerhuis

Transvaalstraat 16 (Antwerpen)
Deze grote woning is het resultaat van vier bouwfases, waarin een kleine woning uit 1888, naar ontwerp van Charles De Roeck, telkens werd uitgebreid.

Opbrengstwoning van Florent Verbraeken

Generaal Van Merlenstraat 4 (Antwerpen)
In 1909 dient bouwmeester Florent Verbraeken een bouwaanvraag in voor de verbouwing van een werkhuis met magazijn tot woonhuis.

Paardenstallen en remise

Uitbreidingstraat 540 (Antwerpen)
Opvallend gebouw met bakstenen tuinmuur in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Het complex werd gebouwd rond 1911 in opdracht van Frans Ubbelohde, die woonde in een ruim burgerhuis op de Cogels-Osylei 71.

Reeksbouw Berchemse Bouwhandel

Pretoriastraat 82-92 (Antwerpen)
Deze eclectische reeks van zes burgerhuizen werd rond 1924-1925 gerealiseerd door de N.V. Berchemse Bouwhandel naar een ontwerp van architect Charles Wuyts, die de huisarchitect was van dit bedrijf.

Rentenierswoning in beaux-artsstijl

Generaal Capiaumontstraat 26 (Antwerpen)
In 1911 dient architect Edward Van Not een bouwdossier in voor de bouw van een rentenierswoning in beaux-artsstijl voor G. Callens.

Rij van drie arbeiderswoningen

Waterloostraat 36-40 (Antwerpen)
Dit rijtje van drie eclectische arbeidershuizen werd rond 1904 gebouwd voor rekening van Jan-Baptiste Romeo.

Stadswoningen met paardenstal

Pretoriastraat 20-24 (Antwerpen)
Deze rij van drie panden werd in 1902 ontworpen door F.H. Cox, de stadsbouwmeester van Lier. Hij voerde deze opdracht uit voor zijn stadsgenoot Laurent Vermaelen.

Twee burgerhuizen in sobere art nouveau

Cogels-Osylei 74-76 (Antwerpen)
Ensemble van twee burgerhuizen in eenvoudige art nouveau, ontworpen in 1901 door architect Jules Hofman.

Twee identieke burgerhuizen

Generaal Van Merlenstraat 15-17 (Antwerpen)
De Berchemse bouwmeester A. Roosen tekende de plannen in 1904 voor deze twee identieke, spiegelend gebouwde burgerhuizen.

Twee neoclassicistische burgerhuizen

Uitbreidingstraat 548-550 (Antwerpen)
Dit ensemble van twee eenvoudige, neoclassicistische burgerhuizen werd in 1911 ontworpen door Guillaume Tijs.

Twee woningen van de Berchemse Bouwhandel

Velodroomstraat 37-39 (Antwerpen)
Deze twee woningen werden in 1911 ontworpen in opdracht van de Berchemse Bouwhandel, als deel van een ensemble van drie huizen. De derde woning op nummer 41 kreeg ondertussen een nieuwe gevel.

Vier burgerhuizen in neorococo

Generaal Van Merlenstraat 31-37 (Antwerpen)
Groepsbebouwing van vier gelijkaardige burgerhuizen in neorococostijl, ontworpen in 1901 door Dieltiëns in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Villa De Waterlelies

Cogels-Osylei 42 (Antwerpen)
Villa De Waterlelies is een art-nouveau-ontwerp van architecten A. Cols & A. Defever uit 1900, in opdracht van de de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Woning De Dierenriem

Cogels-Osylei 61 (Antwerpen)
De eclectische burgerwoning werd in 1905 ontworpen door architect Fr. Reusens.

Woning De Slag van Waterloo

Waterloostraat 11 (Antwerpen)
Woning met werkplaats in hybride art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1905 naar ontwerp van F. Smet-Verhas met verschillende elementen ontleend aan J. Bascourt.

Woning De Violier

Waterloostraat 37 (Antwerpen)
Woning De Violier werd rond 1904 gebouwd voor Willem Schepmans, voorzitter van de rederijkerskamer De Violieren.

Woning De Zonnewijzer

Cogels-Osylei 59 (Antwerpen)
Burgerwoning in een late art-nouveaustijl, in 1909 geregistreerd in het kadaster als nieuwbouw voor rekening van aannemer Leander Peeters-Rombauts.

Woning en werkhuis van aannemer H. Lauwaert

Transvaalstraat 7 (Antwerpen)
In 1896 ontwierp architect Ernest Pelgrims dit grote burgerhuis met achterliggend werkhuis voor aannemer H. Lauwaert.

Woning Les Mouettes

Waterloostraat 39 (Antwerpen)
In 1905 ontwierp architect Jacques De Weerdt de woning Les Mouettes. Met deze woning vond De Weerdt zijn eigen stijl binnen de art nouveau, geïnspireerd door de zwierige art nouveau van Victor Horta.

Woning Napoleon

Waterloostraat 30 (Antwerpen)
De woning Napoleon werd in 1904 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte-Burelle.

Woning Nymphea

Waterloostraat 31 (Antwerpen)
De woning werd in 1904 ontworpen door Jos Bascourt. Hij tekende de woning in een art-nouveaustijl die perfect in zijn oeuvre past.

Woning van beeldhouwer Karel-Jan Kerckx

Generaal Capiaumontstraat 27 (Antwerpen)
Beeldhouwer Jan Baptist Kerckx liet deze woning in 1913 bouwen voor zijn zoon Karel-Jan, die eveneens beeldhouwer was. Ontwerper van dienst was de schoonzoon van Kerckx, architect John Van Beurden.

Woning van kunstschilder Willem Albracht

Velodroomstraat 46 (Antwerpen)
In 1911 liet kunstschilder Willem Albracht een eigen woning ontwerpen. Hij koos Hendrik Van Leemputten als architect, een bouwmeester die verschillende projecten realiseerde in de wijk.