Hoeve Den Hoeckaert

Beschrijving

Heerweg nr. 3. Historische hoeve z.g. "Den Hoeckaert", genoemd naar de waterloop die vlakbij de hoeve loopt, en het erf aan de noordkant afzoomt (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003). De benaming werd niet in historische bronnen teruggevonden. De hoeve bestaat uit vier losstaande bestanddelen, in L-vorm rond een begraasd erf geplaatst. Het erf wordt door het boerenhuis gedomineerd, dat met zijn g

Hoeve Den Hoeckaert

Heerweg 3 (Zuienkerke)
Hoeve met vier losse bestanddelen, in L-vorm rond een begraasd erf geplaatst. Eerste vermelding van de hoeve in 1690. Boerenwoning met geïncorporeerde stal en schuur, vermoedelijk teruggaand tot de 17de eeuw. Dit langgeveltype is opgetrokken uit verankerde baksteenbouw onder een mank zadeldak met Vlaamse pannen. Langwerpig witgekalkt bakhuis, groot stalvolume met hooizolder en kleine bakstenen varkensstal in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. De toegang tot het erf is afgesloten met een ijzeren hekken tussen twee witgeschilderde bakstenen pijlers.