Stadswoning

Beschermd monument van 17-07-1981 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Palingbrug
Locatie Palingbrug 8 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/1117.1
  • DA000535
  • OA000929

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Traditioneel breedhuis

Palingbrug 8, Antwerpen (Antwerpen)

Traditioneel breedhuis opklimmend tot het vierde kwart van de 15de eeuw, en aldus een van de oudste huisjes van de stad. Gerestaureerd samen met Palingbrug 10 en Krabbenstraat 2-4: eerste ontwerp door Jos Vanderperren uit 1975-1977, tweede ontwerp door A. Michiels uit 1984.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze stadswoning is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van het huis als volgt gemotiveerd: "Eén van de oudste huisjes van de stad, gelegen in het oudste deel van de stad in de onmiddellijke omgeving van het Steen en het Vleeshuis. De Palingbrug volgt de bedding van de oude burchtgracht; deze gracht werd in de 15de eeuw gedempt en in 1498 werd met de eerste bebouwing begonnen. Van deze eerste bebouwing is dit huis een wetenschappelijk, archeologisch en heemkundig waardevol overblijfsel; het is één van de weinige huizen met overstek en tevens het enige huis met vakwerkbouw dat te Antwerpen bewaard bleef."

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000535, Palingbrug 10: huis (F. Brenders, 1981)

Waarden

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

artistieke waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.