Hoekhuis: winkelpui

Geografisch pakket Antwerpen

De winkelpui van dit hoekhuis is beschermd als monument.

Van dit huis werd eerder al het Onze-Lieve-Vrouwbeeld op de hoek beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van de winkelpui huis als volgt gemotiveerd: "Neoclassicistische houten groen geschilderde winkelpui waarvoor een bouwaanvraag uit 1895. Mooi voorbeeld van een 'klassieke' winkelpui die een harmonisch geheel vormt met de bovengevel uit 1878. Op de hoek een Onze-Lieve-Vrouwbeeld dat beschermd werd bij koninklijk besluit van 2 september 1976."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000535, Reyndersstraat 26-28: winkelpui van het huis (F. Brenders, 1981)

Waarden

De winkelpui van het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Winkelhuis in neoclassicistische stijl en Mariabeeld

Reyndersstraat 26-28 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Reyndersstraat en Leeuwenstraat. Opgetrokken door de ‘bimbelotier’ Pierre Cools-De Cort in 1878. Paul Cools breidde het gebouw in 1903 uit en verving de winkelpui van het hoekpand. Madonna met kind, geplaatst in 1707. Het pand werd in 2011 gesloopt, de winkelpui en het Onze-Lieve-Vrouwebeeld werden ontmanteld in 2015 in de nieuwbouw geïntegreerd.