Herenhuis met kolossale deurtravee

Geografisch pakket Mechelen

Het herenhuis is beschermd als monument.

Sint-Janstraat 9 is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het pand Sint-Janstraat 9 vormt een goed voorbeeld van de aanpassing van een middeleeuwse woonkern tot een statig burgerhuis waarvoor in 1807 een bouwaanvraag werd ingediend. De aanwezigheid van houten balkenroosteringen en restanten van de dakconstructie illustreren de oorspronkelijke bouwfase. De statige voorgevel, sierlijke houten wenteltrap, de schouwen, deuren en de deuromlijstingen op het gelijkvloers vormen dan weer tastbare sporen van de vroeg 19de-eeuwse situatie.

wetenschappelijke waarde

De laat 18de-eeuwse of vroeg 19de-eeuwse figuratieve muurschilderingen op de eerste verdieping van het achterhuis vormen een, met name voor Mechelen, zeldzaam voorbeeld van een ter plaatse behouden gebleven wandafwerking. Ze vormen als dusdanig een interessant object voor de studie van het historisch interieur in de Mechelse binnenstad.

Sint-Janstraat 9 (Mechelen)
Enkelhuis met lijstgevel gemarkeerd door deurtravee afgelijnd door pilasters, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.