Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Hoogstraat nr. 23. Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1871 in opdracht van Adela Stoffels uit Wervik, die het jaar ervoor een bestaand pand, weergegeven op het primitief kadasterplan (ca. 1830), laat afbreken. In 1874 wordt aan de noordkant van de tuingevel een kleine broeikas bijgebouwd. Vanaf 1894 komt het huis in handen van de Tieltse fabrikant Aimé Waelkens. Zijn zoon Jozef Waelken

Hoogstraat 23 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1871 in opdracht van Adela Stoffels uit Wervik, die het jaar ervoor een bestaand pand, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), laat afbreken. In 1874 wordt aan de noordkant van de tuingevel een kleine broeikas bijgebouwd. Vanaf 1894 komt het huis in handen van de Tieltse fabrikant Aimé Waelkens. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak . Bepleisterde lijstgevel op hoge natuurstenen plint; benedenverdieping uitgewerkt met vlakke bossage en diep voegwerk. Geprofileerde cordonlijsten. Geschilderde houten kroonlijst. Natuurstenen onderdorpels. Rijkelijk uitgewerkte centrale toegang met segmentboogvormige deur gevat in geprofileerde natuurstenen omlijsting met oren, schelpvormige sluitsteen en vlak hoofdgestel waarin gegraveerde festoenranken. Deur met segmentbogig bovenlicht waarin fraai 20ste-eeuws glasraam met gestileerde florale motieven. Drie natuurstenen treden. Voetschraper rechts van inkom.