Politiebureau: gevel en bedaking

Beschermd monument van 07-04-1995 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Sint-Andriesplaats
Locatie Sint-Andriesplaats 22 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/882.1
  • OA002637

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Politiecommissariaat van de 4de Wijk

Sint-Andriesplaats 22, Antwerpen (Antwerpen)

Gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de hoek van Sint-Andriesplaats en Pachtstraat, gebouwd door de Stad Antwerpen naar een ontwerp door stadsbouwmeester Pieter Dens uit 1876. Aannemer Frans Siebens voerde de werken in 1877 uit.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze bescherming betreft de gevel en aansluitende bedaking van het voormalig politiebureau aan de Sint-Andriesplaats.

Waarden

De gevel en aansluitende bedaking van het voormalig politiebureau, thans filiaal van de stadsbibliotheek, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het interessantste werk van architect Dens is ongetwijfeld het gebouw van het Atheneum te Antwerpen. De politiecommissariaten zijn echter ontegensprekelijk van belang in het geheel van zijn werk. In de eerste plaats omwille van het aantal (9) dat in een korte tijdspanne gebouwd werd, vervolgens omwille van de eigen inspiratie die in de neorenaissancetraditie wortelt. Alhoewel al deze commissariaten rond eenzelfde periode gebouwd werden is de vormgeving toch telkens verschillend. De architect paste zijn werk telkens aan aan de mogelijkheden van de bouwplaats en liet de graad van detaillering van de gevels afhangen van de status van de wijk waarin het gebouw werd ingeplant.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.