Godshuis Cornelis Lantschot

Godshuis Cornelis Landschot

Het godshuis Cornelis Landschot is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Het voormalig godshuis Cornelis Landschot is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische en artistieke waarde: overblijfsel van een vroegere vorm van liefdadigheid, namelijk het stichten van een godshuis, waarbij gezorgd werd voor onderdak en levensonderhoud van behoeftige en/of andere personen. Gaaf bewaard 17de-eeuws godshuis met een kapel en achterhuisjes rond een rechthoekige binnentuin. Sobere straatgevel met nadruk op de barokke ingangspoort. Het is één van de vele, thans meestal verdwenen godshuizen met achterhuisjes te Antwerpen.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000608, Godshuis Cornelis Landschot (S.N., 1983).

Waarden

Het voormalig Godshuis Cornelis Landschot is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Falconrui 67 (Antwerpen)
Godshuis bestaande uit een kapel (zuidzijde) en huisjes van één verdieping gesitueerd rond een rechthoekige binnentuin. Opgericht in 1656-1659 door Cornelis Lantschot. De kapel werd omwille van de toen heersende pestepidemie toegewijd aan de Heilige Rosalia.