beschermd cultuurhistorisch landschap

Zoerselbos, Hooidonkse Heide en Schriekheide

beschermd cultuurhistorisch landschap van tot ( opgeheven/vernietigd)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
6469
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/6469
500 m

Basis Lagen

Besluiten

Geheel van Zoerselbos, Hooidonkse Heide en Schriekheide
nietigverklaringen: 21-03-1985  ID: 11094

Geheel van Zoerselbos, Hooidonkse Heide en Schriekheide
voorlopige beschermingsbesluiten, definitieve opheffingsbesluiten: 12-11-1984  ID: 11093

Geheel van Zoerselbos, Hooidonkse Heide en Schriekheide
definitieve beschermingsbesluiten: 11-09-1979  ID: 1325

Beschrijving

De bescherming als landschap omvatte het Zoerselbos, de Hooidonkse Heide en de Schriekheide te Zoersel/Zandhoven. Bij ministerieel besluit van 12 november 1984 werd beslist de procedure voor de opheffing (wegens vormgebreken) van deze bescherming en een nieuwe beschermingsprocedure voor het noordelijk deel van dit gebied (Zoerselbos - fase 2) op te starten. Deze bescherming werd vernietigd door een arrest van de Raad van State van 21 maart 1985). Het Zoerselbos - fase 2 werd opnieuw beschermd bij ministerieel besluit van 21 november 1985.



Waarden

Het geheel gevormd door het Zoerselbos (met het boshuisje), de Hooidonkse Heide en de Schriekheide was beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde:

historische waarde

esthetische waarde


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Zoerselbos en Hooidonkse Beemden

Zandhoven (Zandhoven), Halle, Zoersel (Zoersel)
Het Zoerselbos en Hooidonkse beemden is een weerspiegeling van een oud agrarisch-economisch concept dat deels teruggaat tot de 18de eeuw en met het Hooidonkbos, het beemdensysteem en de landbouwexploitatie deels tot in de Middeleeuwen. Het compartimentenlandschap en de vele sporen van het oorspronkelijke landbouwgebruik geven het gebied een typisch karakter. De vroegste verwijzing naar het gebied gaat terug tot 1233, toen de Hertog van Brabant het bos Hoodonc aan de Abdij van Villers schonk. Later kwam het gebied in handen van de Sint-Bernardsabdij van Bornem. Kenmerkend voor het gebied is het vloeibeemdensysteem. Ook werden er enkele visvijvers aangelegd. Met het kasteel ‘Zoerselhof’, enkele oude hoeves en kapellen omvat dit gebied tevens heel wat bouwkundig erfgoed. Het Boshuisje was een bron van inspiratie voor ‘De Loteling’ van Hendrik Conscience.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Zoerselbos, Hooidonkse Heide en Schriekheide [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/6469 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.