De Groote Schalien Loove

Hoekhuis

De bescherming van de gevels en daken van het hoekhuis wordt uitgebreid tot het volledige gebouw.

Het beschermingsdossier evalueert de uitbreiding van de bescherming tot het volledige gebouw Koolkaai 15 als volgt: "Dit gebouw is één van de talrijke 16de-eeuwse constructies die Antwerpen rijk is. Het feit dat zowel de oorspronkelijke functie als de indeling en opbouw nog volledig afleesbaar en grotendeels aanwezig zijn, geeft aan deze woning een bijzondere dimensie.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA002197, Koolkaai 15 (BRENDERS F., 1999).

Waarden

Uitbreiding bescherming tot het volledige gebouw als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Gebouw opgericht rond 1525 als stapel- en woonhuis. De oorspronkelijke indeling en constructie van het interieur is nog volledig afleesbaar en grotendeels aanwezig.

Koolkaai 15 (Antwerpen)
Traditioneel pand met trapgevel op de hoek van Koolkaai en Grote Kraaiwijk, uit het laatste kwart van de 15de eeuw.