Herenhuis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Herenhuis, gekend als de voormalige Fundatie Verpletsen. Beeldbepalend gebouw opgericht op de plaats van het zogenaamde "Achterste Konvent" of "Klein Begijnhof", bestaande uit een zevental woningen gebouwd rond 1655 als huisvesting voor nieuwe begijntjes op de boomgaard van de infirmerie.

Herenhuis

Begijnhoflaan 68 (Dendermonde)
Huidig herenhuis gebouwd tussen 1841 en 1843. De Fundatie Verpletsen was hier gevestigd van 1843 tot het jaar van afschaffing in 1864 en voorzag in onderdak van een aantal religieuzen en weeskinderen. Achterin gelegen gebouw omsloten door een ruime ommuurde tuin met ijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers. Schuin ingeplant volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, rechts circa 1910 vergroot met een lage aanbouw onder plat dak. Traditioneel opgevat als een dubbelhuis in neoclassicistische stijl, met zeer sobere gevelafwerking.

Wordt opgevolgd door

Herenhuis