Textielfabriek Belgian Sewing Thread

Beschrijving

Oude Heerweg nr. 129. Site van de textielfabriek BST (Belgian Sewing Thread), gesitueerd op de voormalige site van de korenwindmolen z.g. de "Brandemolen", een houten staakmolen. Volgens de literatuur wordt reeds in 1234 een Brandemolen vermeld. In 1420 wordt de molen samen met de Molen te Zande (Waregemstraat) vermeld in een denombrement van de heerlijkhe

Is de omvattende vaststelling van

Oudenaardse heerweg 76 (Deerlijk)
Site van de textielfabriek BST, Belgian Sewing Thread, gesitueerd op de voormalige site van de korenwindmolen de Brandemolen. In 1923 er al een weverij en ververij te zijn opgericht op deze site, die dan ook wordt uitgebreid door de Etablissement J. Vanneste-Verwee. De fabriek wordt verder uitgebreid in de jaren 1940. Resterend deel van de fabriekssite, namelijk een deel van het functionele fabrieksgebouw met getrapte bakstenen gevels, de schoorsteen met initialen VNV en werkhuizen ten oosten bestaande uit parallelle bakstenen beuken onder zaagtanddaken.