Parochiekerk Sint-Lambertus: toren

Beschrijving

De toren van de voormalige parochiekerk Sint-Lambertus, welke voor de rest werd vernietigd door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, is beschermd als monument.

Waarden

De toren der Sint-Lambertuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu geschiedkundige waarde

Midddeleeuwse centraalbouw en toren oude parochiekerk Sint-Lambertus

Muizen-Dorp (Mechelen)
Site van de voormalige Sint-Lambertuskerk, die in 1944 werd getroffen door een Duitse V1-bom en waarvan enkel de toren behouden bleef. De toren onderging ingrijpende herstellingen voltooid in 1625, maar gaat in kern terug tot een centraalbouw, waarvan de restanten bij archeologisch onderzoek in 1949 werden blootgelegd. Deze centraalbouw had een doorsnede van ongeveer 16 meter en een lengte van 23 meter. De bouw moet - op basis van recent archeologisch onderzoek - gedateerd worden in de laat-Ottoonse periode of de vroeg-romaanse periode, en zeker na 1020.