Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Onze-Lieve-Vrouwkapellen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Kontich

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouwkapellen samen met de omliggende weilanden en bossen zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

omgeving van de kapellen die in 1760 en 1838 in het open weiland buiten de gemeente werden opgericht. Het open karakter van het landschap behoort tot de eigen waarde van de kapellen.

volkskundige waarde

getuigen van volksdevotie rond een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil dat na een diefstal op deze plaats werd teruggevonden.

Boskapelweg (Kontich)
De omgeving rond de Onze-Lieve-Vrouwkapellen, daterend uit 1760 en 1838, wordt gekenmerkt door velden en weiland. De Babbelkroonbeek doorkruist het landschap rondom de kapellen.

Is de omvattende bescherming van

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Rechthoekige kapel van circa 1760, met groot rechthoekig portiek van 1828 aan westgevel en gelegen aan aardeweg.

Kapel van 1838 op rechthoekig omgracht en beboomd terrein. Rechthoekig gecementeerd bakstenen gebouw onder zadeldak, met kleine vierkante aanbouwsels.