Hoekhuis Den Aren

Stadswoningen met interieur

Het hoekhuis Den Aren is met inbegrip van het interieur beschermd als monument.

Waarden

Het volledige gebouw met inbegrip van het interieur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Deze gebouwen behoren tot de oudste woon- en handelshuizen van de stad Mechelen. De bouw gaat terug tot de 14de en 16de eeuw. Ondanks een duidelijk merkbare evolutie waarbij in de 18de eeuw de oorspronkelijke houten gevels vervangen werden door stenen en waarbij inwendig het comfort in de mate van het mogelijke werd aangepast aan de smaak en de noden van het ogenblik, bleven de oorspronkelijke bouwkundige elementen bewaard. De volledige huizengroep vormt tevens een markant geheel dat, gezien de onmiddellijke nabijheid van het stadhuis, als een van de typische zichten van Mechelen mag worden beschouwd.

Hoekhuis Den Aren

Bruul 1 (Mechelen)
In zijn huidige vorm hoekhuis van drie bouwlagen en respectievelijk één en vijf traveeën onder gebogen zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met 19de-eeuws uitzicht.