Site Wulfsberge

Beschrijving

De huidige site is van middeleeuwse oorsprong. Opgravingen in de onmiddellijke omgeving brachten funeraire sites uit de bronstijd (2100 -600 v.C.) aan het licht wat wijst op een (onderbroken) menselijke occupatie van de streek, ouder dan de middeleeuwen. Op het opperhof stond het "kasteel" dat functioneerde als centrum van de voormalige heerlijkheid van Wulfsberge, ressorterend onder de kasselrij van het Brugse Vrije en dus afhankelijk van de grafelijke Burg van Brugge.

Site Wulfsberge

Knesselarestraat 194-196 (Beernem)
De historische site bestaat uit een opperhof en een neerhof met deels gedempte omwalling en grachten, een langgerekte weide als restant van de oorspronkelijke toegangsweg, enkele beboste percelen en omliggende akkers en weiden. Op het voormalig opperhof staan het woonhuis en enkele constructies zoals stallen en bergruimtes. Ten noorden van het woonhuis ligt een boomgaard. Op het neerhof staat de hoeve met woonhuis, schuren, stallen en wagenhuis. Ten noorden ervan staat de omgebouwde en uitgebreide remise van het kasteel en een hangar. Vermelde constructies dateren deels uit de 18de eeuw en uit de 19de en de 20ste eeuw.